Lucrările lui Ion Grigorescu, expuse la Muzeul Național de Artă
Aripa Știrbei a Muzeului Național de Artă al României a găzduit duminică (9 iulie 2017) vernisajul expoziției „Ion Grigorescu: Opera pictată 1963-2017”. Expoziția este o sinteză dedicată creației pictate a lui Ion Grigorescu, în 80 de lucrări, împărțită pe șase secțiuni ce surprind momentele-cheie ale operei sale.
Lucrările provin din 10 muzee și galerii de artă și 20 de colecții private din țară și străinătate. Printre lucrări se numără: Paleta (1963-1965), Răspântia (1965-1968), Revizorul (1968-1971), Exodul (1972-1978), Săritura cu pictura (1979-1993) și Marginea era centru (1993-2017).
Vernisajul a fost realizat cu sprijinul Fundației Muzeul de Artă Recentă și a fost precedat de lansarea unui catalog dedicat lui Ion Grigorescu în limbile engleză și română, de 512 pagini, cu 700 de ilustrații. Momentul a fost deschis de directorul general al MNAR, Călin Stegerean. „Este un vernisaj pe care presa îl califică fiind unul premergător celei mai importante expoziții a acestui an. Sigur, de multe ori în mass-media sunt folosite cuvinte mari, dar de data asta cred că este o apreciere justă. Deschidem împreună cu Muzeul de Artă Recentă o expoziție dedicată unuia dintre cei mai importanți artiști români contemporani, un artist care și-a câștigat o notorietate la nivel internațional, operele sale făcând parte din colecțiile unor muzee de prestigiu ale lumii”, a spus Călin Stegerean.
Prezentarea detaliată a expoziției a fost făcută de curatorul acesteia și totodată istoricul și criticul de artă, președintele MARe Erwin Kessler: „Am încercat să-l redefinim prin această expoziție pe Ion Grigorescu, adică acel Ion Grigorescu care a fost marginalizat și cred că încă va mai fi marginalizat în poziționarea lui internațională, pentru că va fi întotdeauna preferat artistul «curat», adică fără pictură, fără românitate și fără creștinătate, adică acel Ion Grigorescu ce face doar video, performance, doar fotografie. Ei bine, în tot acest timp, Ion Grigorescu a continuat să picteze, în ultimii ani pictând mai mult, iar această pictură pe diferite suporturi noi am constituit-o ca fiind un demers conceptual la fel de puternic ca și celelalte experimente clasice.”
Artistul Ion Grigorescu s-a născut la 1945 și a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1971. Din 1989 este membru al Grupului Prolog. A participat la 300 de expoziții de grup și a avut 42 de expoziții personale în România și în străinătate. Este cunoscut mai ales ca fotograf și artist de performance, autor de film și artă video, mai puțin ca pictor, deși contribuția sa în acest domeniu este relevantă.
„Când mă întâlnesc cu un lucru atât de extins, cum sunt cei 50 de ani de activitate dedicați picturii, e greu să spun ceva, trebuie să treacă un timp să pot să pricep și eu la lucrurile astea. Lucrările mele stau sub semnul Crucii, pentru că eu prin anii 1980 am lucrat la restaurări de biserici și am rămas un ilustrator. Am mai multe serii de icoane, pentru două-trei biserici și continui să fiu legat de biserică și în primul rând de partea iconică, sunt probleme de canon, de apropiere și depărtare, căci suntem într-o lume care ne trage în toate părțile”, a spus artistul Ion Grigorescu.
Expoziţia este deschisă până la data de 22 octombrie.