Lucrul monahului

Data: 16 Decembrie 2013
În timpul războiului civil din Grecia, părintele Paisie Aghioritul era soldat în armată. Împreună cu mai mulţi soldaţi, aproape 180 la număr, au fost încercuiţi de 1.600 de răzvrătiţi. Soldaţii, aflaţi într-o fortificaţie, dacă ar fi fost prinşi, ar fi fost condamnaţi la moarte. Dar să-l lăsăm pe părintele Paisie să povestească ce s-a petrecut…
 
„În armată eu am fost distribuit la transmisiuni. În momentul cu pricina încercam să fixez antena pentru a lua legătura cu centrul de comandă, dar nu reuşeam căci se rupea din pricina rafalelor de mitralieră. Locotenentul striga la mine: «Lasă astea acum! Vino aici şi ajută să tragi vreo ladă de grenade». Apoi se ducea să facă inspecţie la mitraliere. De îndată ce pleca, alergam iarăşi la staţia de transmisie. Până dădea el ordinele, eu încercam să instalez antena, după care dădeam iarăşi fuga să-l ajut, ca să nu se mai enerveze.“ În cele din urmă, cu o lopată şi cu un lemn părintele Paisie a fixat antena şi a reuşit să prindă legătura. A spus doar două cuvinte. Au fost de ajuns. A doua zi dimineaţa a venit aviaţia şi i-a salvat. Totul s-a datorat părintelui care a reuşit să transmită SOS-ul la timp. Nu a fost puţin lucru ca 180 de bărbaţi să fie încercuiţi de 1.600 şi în cele din urmă să se salveze.
 
Din aceasta spune părintele Paisie de marea misiune a monahului, de a ajuta cu rugăciunea. Mirenii spun: „Ce fac călugării? De ce nu ies în lume să ajute societatea?“ E ca şi cum ar spune unui telegrafist: „Ce faci acolo cu staţia de transmisie? Las-o, ia o puşcă şi vino să lupţi!“
 
Nu ne foloseşte la nimic lupta corp la corp cu duşmanul. Nu-l vom înfrânge niciodată fără ajutor de Sus. Sfântul Isaac Sirul într-una din scrierile sale chiar ţine să ne aducă aminte: „Nu uitaţi că luptaţi cu cineva care are o experienţă de mii de ani în războiul nevăzut. Vă înşelaţi crezând că sunteţi mai iscusiţi şi dibaci în confruntarea cu el. Neavând pe Dumnezeu în ajutor, diavolul ne va spulbera“. Însă fericiţi sunt, adaugă părintele Paisie Aghioritul, toţi cei care au prins legătura cu Baza cerească şi sunt conectaţi, prin evlavie, cu Dumnezeu. (Preluare din volumul Despre rugăciune, Cuviosul Paisie Aghioritul, colecţia „Cuvinte duhovniceşti“, vol. 6, Evanghelismos, 2013)