Mâncarea de tip fast-food creşte riscul bolilor cardiovasculare

Data: 19 Mai 2010

Un studiu realizat la Facultatea de Medicină Harvard arată că ingerarea zilnică a 50 g de mezeluri, de exemplu, un hot-dog sau a câtorva bucăţele de costiţă afumată duce la creşterea cu 42% a riscului de a face o boală cardiovasculară şi cu 19% a riscului de diabet. Cercetătorii nu indică însă aceeaşi legătură cu consumul de carne proaspătă, de vacă, porc sau miel. Cercetarea s-a bazat pe analiza a 1.600 studii, desfăşurate pe circa 1,218 milioane de persoane din zece ţări. "În mezeluri şi în carnea conservată se găsesc de patru ori mai multă sare şi cu 50% mai mulţi nitraţi. Această diferenţă de sare şi conservanţi, mai degrabă decât grăsimea, explică riscul crescut de boli cardiovasculare şi de diabet atunci când se consumă de preferinţă mezeluri şi carne conservată (în loc de carne proaspătă)", a declarat Renata Micha, unul dintre autorii studiului. Sarea contribuie la creşterea presiunii sanguine, unul din principalii factori care declanşează bolile cardiace. Ateroscleroza (îngroşarea pereţilor arterelor mari) este favorizată de conservanţii pe bază de nitraţi, care scad toleranţa la glucoză, deschizând astfel calea diabetului, au precizat autorii studiului.