Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Biopsia: ce indică și când este necesară
Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor afecțiuni tumorale grave. Medicul Ștefan Voiculescu, specializat în chirurgie laparoscopică și oncologică, a explicat, într-un interviu DCmedical, cum decurg procedurile de prelevare a probelor biopsiei, în ce situații se recomandă această investigație medicală și în ce măsură este nevoie de recuperare după procedură.
Biopsia este una dintre cele mai precise metode de diagnostic pentru a detecta cancerul, inflamațiile, infecțiile sau alte afecțiuni. Ea constă în prelevarea unui eșantion de țesut sau celule din organism, iar majoritatea procedurilor sunt bine tolerate de către pacienți. Anestezia locală sau generală, după caz, reduce disconfortul pentru pacient, iar procedura de prelevare a probelor este în cele mai multe cazuri minim-invazivă, putând dura de la câteva minute până la o oră, în funcție de tipul biopsiei și de zona de prelevare.
Când se recomandă biopsia? În primul rând, atunci când există suspiciuni de cancer sau tumori. De asemenea, se recomandă atunci când se observă anumite modificări la nivelul pielii, al organelor interne sau al țesuturilor, dacă este nevoie de confirmarea unui diagnostic preliminar de cancer de sân, boli hepatice sau anumite boli autoimune, dar și în cazurile în care alte metode de diagnostic, cum sunt ecografia, RMN sau CT, nu au oferit medicului suficiente informații pentru a pune un diagnostic, explică dr. Ștefan Voiculescu.
Medicul mai precizează că biopsia poate confirma un diagnostic de cancer al sânului, dar nu indică și stadiul bolii, de aceea poate fi necesară și o biopsie de ganglion axilar, care poate oferi informații suplimentare în acest sens. Este important de știut, totodată, că aceste investigații nu sunt suficiente pentru a ști dacă pacientul are și metastaze, motiv pentru care aceste biopsii ar trebui urmate de investigații imagistice de această dată.
Abia după ce medicul obține toate aceste informații, de preferat ar fi ca diagnosticul și opțiunile de tratament să fie stabilite împreună cu un specialist oncolog, un radioterapeut, un imagist, un genetician și un anatomopatolog, care poate oferi detalii legate de nivelul de agresivitate al bolii. În plus, mai spune medicul Ștefan Voiculescu, atunci când diagnosticul oncologic se confirmă pentru pacient, ar fi foarte utilă și asistența unui medic psiholog.
Analiza propriu-zisă a probelor prelevate poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, iar rezultatele pot confirma dacă țesutul este benign (non-canceros) sau malign (canceros).
În ceea ce privește recuperarea pacientului după procedurile de prelevare de țesuturi, dr. Ștefan Voiculescu spune că în cazul biopsiilor minim-invazive pacientul își revine complet în doar câteva ore. În schimb, în caz de biopsie chirurgicală, pacientul poate avea nevoie de repaus timp de câteva zile. (I. N.)