Martirii, modelul jertfelnic de urmare a lui Hristos

Un articol de: Pr. Ciprian Florin Apetrei - 07 Octombrie 2022

Sfinţii Mucenici L-au măr­turisit pe Hristos cu preţul vieţii. Ei sunt  creştinii care, pentru credința lor, au fost martirizaţi pentru mărturisirea Evangheliei lui Hristos. Mucenicii sunt nenumărați: bărbați, femei, tineri, bătrâni și copii, fiind toţi cunoscuți de aghiografia eclesială din diferite veacuri. Ei sunt la loc de cinste în viaţa Bisericii, pentru că sunt modelele excepţionale de urmare a lui Hristos. Pe jertfa martirilor s-a zidit Biserica, iar mărturia lor stă la baza modelului creştin de mărturisire a Domnului nostru Iisus Hristos ca Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul neamului omenesc.

Între martiri se numără şi Marii Mucenici Serghie şi Vah pe care-i sărbătorim astăzi în Biserica Ortodoxă. Atât din actul lor martiric, cât şi al celorlalţi mucenici din veacurile primare aflăm modul în care s-au rugat înainte de a se jertfi pentru credinţa lor în Hristos.

Imnografia zilei ne arată slava de care se bucură martirii în Împărăţia lui Dumnezeu: „În lăcaşurile cele mai presus de lume, sufletele voastre cele fără prihană, înţelepţilor Mucenici, Hristos Dum­nezeu le-a primit. Că voi, cât aţi fost pe pământ, aţi slujit Lui întru credinţă, pe fraţii voştri slujindu-i şi cu binefacerile tămăduirilor în dar miluindu-i. Iar prin pătimirile voastre cele ce pentru Hristos le-aţi îndurat, v-aţi asemănat Lui şi întru El acum vă bucuraţi. Pentru aceasta, prăznuind astăzi adormirea voastră şi intrarea în cămările cereşti, după vrednicie slăvim pe Dumnezeu, Cel ce v-a mărit pe voi”.

Ei L-au mărturisit pe Hristos până la sânge, fiind întăriţi de Dumnezeu, lucru pe care-l mărturisim în slujba Utreniei de astăzi: „Doamne, Cel ce i-ai întărit pe Mucenici întru nevoinţele lor, şi le-ai dat putere să Te mărturisească până la sânge, iar acum între cetele Sfinţilor i-ai aşezat, dăruieşte-ne şi nouă până la sfârşit să Te lăudăm şi, întru răbdarea ispitelor şi a necazurilor, să dobândim ca şi ei mântuirea sufletelor noastre”.