Misiune mediatică în lumina Sfintei Treimi

Data: 24 Mai 2010

- Contribuţia posturilor de radio şi televiziune TRINITAS -

 

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la cea de-a treia sărbătorire a hramului BASILICA

Ieri, am sărbătorit Pogorârea Duhului Sfânt - Rusaliile, ziua de constituire a Bisericii instituită de Hristos. Astăzi, în a doua zi de Rusalii, prăznuim pe Însuşi Duhul Sfânt şi preamărim pe Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită. La fiecare sfântă slujbă şi în toate rugăciunile Bisericii noastre mărturisim credinţa în Dumnezeu cel Unul în fiinţă şi întreit în Persoane, trăind fiecare clipă a vieţii noastre ca pe o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile revărsate cu milostivire asupra noastră şi asupra întregii creaţii. Cine mărturiseşte cu adevărat pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, acela nu Îl desparte pe Fiul de Tatăl şi de Duhul Sfânt, ci slăveşte lucrarea mântuitoare a Preasfintei Treimi. Dumnezeu este iubire, pentru că este Treime de Persoane distincte, dar nedespărţite, adică unite într-o comuniune de viaţă şi iubire veşnică la care cheamă umanitatea şi creaţia întreagă.

Sărbătoarea Sfintei Treimi este hramul a numeroase biserici şi mănăstiri, precum şi zi de bucurie sfântă pentru mai multe instituţii cultural-misionare din cuprinsul Patriarhiei Române. Între acestea, Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, înfiinţat în urmă cu trei ani, la 27 octombrie 2007, de sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, este recunoscut ca unul dintre cele mai importante mijloace misionare ale Bisericii Ortodoxe Române, cu rol formativ în societatea contemporană.

Centrul de Presă BASILICA, prin cele cinci componente ale sale: Radio TRINITAS, televiziunea TRINITAS TV, publicaţiile LUMINA, Agenţia de ştiri BASILICA şi Biroul de presă şi relaţii publice, asigură comunicarea promptă şi eficientă în interiorul Bisericii, precum şi promovarea valorilor evanghelice şi a mesajului creştin în societatea de azi. Modalitatea de comunicare a învăţăturii de credinţă prin mass-media este chemare la comuniune şi are ca model comuniunea dintre Persoanele Sfintei Treimi, iubirea divină revărsată peste întreaga lume.

Transmiterea zilnică a Sfintei Liturghii, a slujbei Vecerniei, a rugăciunilor de dimineaţă şi de seară, mediatizarea lucrării pastoral-misionare, cultural-educative şi social-caritative a Bisericii, a istoriei, culturii, artei, arhitecturii şi spiritualităţii ortodoxe, modelele de credinţă şi iubire faţă de semeni, caracterele autentic creştine, prezentarea unor aşezăminte monahale cunoscute şi mai puţin cunoscute, dar şi informarea asupra problemelor bisericeşti de actualitate sunt subiecte care se regăsesc în emisiunile de radio şi televiziune şi în paginile publicaţiilor LUMINA, fiind urmărite şi apreciate nu numai de către credincioşi ai Bisericii noastre, dar şi ai altor culte, precum şi de numeroşi jurnalişti din presa laică pentru care constituie de multe ori o sursă de inspiraţie.

Mai ales în acest an 2010, consacrat Crezului Ortodox şi Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, canalele mediatice ale Patriarhiei Române contribuie, prin mijloace specifice, la trăirea de către fiii şi fiicele Bisericii Ortodoxe Române a demnităţii vieţuirii întru dreapta credinţă ca temelie a unităţii spirituale şi naţionale, la aprofundarea şi transmiterea tezaurului de cultură creştină păstrat cu sfinţenie de Biserică de-a lungul veacurilor.

Prin activitatea sa, Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române marchează o evoluţie în domeniul comunicării religioase şi o îmbogăţire a universului mediatic din România. Ceea ce conferă unicitate activităţii Centrului de Presă BASILICA în peisajul mediatic românesc reprezintă consistenţa şi varietatea informaţiei cu conţinut religios oferită în timp real de o echipă care îmbină experienţa profesională, conştiinţa misionară şi entuziasmul tineresc. Astfel, la aproape trei ani de la înfiinţare, oricine poate constata faptul că Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române a devenit o punte de comunicare solidă între Patriarhia Română şi societatea românească, precum şi între românii din ţară şi cei care trăiesc în alte regiuni ale lumii.

Dintre realizările ultimului an, menţionăm aici doar pe cele mai reprezentative: Radio TRINITAS şi-a extins aria de emisie în partea de vest a ţării şi a consolidat reţeaua de corespondenţi locali televiziunea TRINITAS TV emite 24 de ore din 24 şi a diversificat grila de programe Ziarul Lumina şi-a mărit considerabil tirajul şi a lansat ediţia regională de Transilvania; ştirile de agenţie sunt redactate într-un context multimedia; a crescut numărul CD-urilor audio şi al DVD-urilor realizate de Casa de Discuri TRINITAS a Patriarhiei Române.

Ţinem să mulţumim tuturor celor care continuă să sprijine financiar Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, în primul rând parohiile şi protopopiatele Arhiepiscopiei Bucureştilor, alte eparhii din ţară şi străinătate, instituţii şi persoane care, în pofida crizei financiar-economice din ţara noastră, înţeleg cât de importantă este lucrarea pastoral-misionară a Bisericii în societate, promovarea culturii şi spiritualităţii ortodoxe româneşti pe plan naţional şi internaţional.

Binecuvântăm şi felicităm pe toţi cei care îşi desfăşoară activitatea cu mult devotament şi jertfelnicie în cadrul celor cinci componente ale Centrului de Presă BASILICA şi ne rugăm Preasfintei Treimi să reverse în inimile tuturor darurile Sale cele bogate pentru a contribui la sporirea credinţei şi iubirii de Dumnezeu în sufletele oamenilor şi pentru a cultiva valorile Ortodoxiei în lumea de azi.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 

† DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române