Misiunea unui preot pe tărâm australian
Părintele Dumitru Găină, preot român care a slujit la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Grivița din București și pentru mulți ani pe tărâm australian, a trecut la cele veșnice la 11 martie 2019. Originar din satul Segarcea Deal, județul Teleorman, tânărul Dumitru Găină s-a născut la 18 ianuarie 1932. A fost admis la Seminarul Teologic de la Curtea de Argeș în 1955, apoi în 1960 a devenit licențiat în Teologie la Institutul Teologic Universitar din București. În 1965 a fost încadrat ca asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din București, iar în 1966 hirotonit preot III la Parohia „Sfântul Gheorghe”- Grivița, iar peste doi ani numit inspector general bisericesc, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1972, când a fost numit preot misionar în Australia.
Între 1972-1992 a întreprins o remarcabilă activitate misionară, clădind biserici și zidind comunități, oaze de românitate pe tărâm australian. Parohiile românești din Australia: „Sfânta Maria” (Sydney), „Sfântul Nicolae” (Adelaide), „Sfântul Dumitru” (Brisbane), „Sfântul Apostol Toma” (Dandenong), „Sfânta Treime” (Perth), dar și „Sfânta Maria” din Wellington (capitala Noii Zeelande), poartă amprenta slujirii părintelui Dumitru Găină. Împrejurările l-au făcut să cunoască lideri politici și spirituali de anvergură internațională: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Nelson Mandela, Dalai Lama, cardinali și episcopi catolici.
Părintele Dumitru Găină a fost și un dascăl erudit de Drept bisericesc, predând această disciplină la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, coordonând științific zeci de lucrări de doctorat.
Ce ne învață părintele Dumitru Găină? Însușirea filoxeniei de către orice fiu al Bisericii; iertarea și iubirea tuturor prigonitorilor și asupritorilor noștri; continuarea apostolatului în cele mai îndepărtate colțuri ale pământului, acolo unde harta lumii își cunoaște marginile; curajul și îndrăzneala de a merge acolo unde poveștile cu căpitanul britanic James Cook care descoperea „Newfoundland” ne fac să ne gândim la aborigeni, canguri sau urși koala.
Pustia Victoriei rămâne locul contemplativ și ascetic unde părintele comemora faptele și viața părinților alexandrini, însă într-o paradigmă australiană.
Mii de credincioși poartă în inimi sfaturile sau întâlnirile cu păstorul ce a avut întotdeauna un cuvânt ales pentru ei.
Părintele Dumitru Găină reprezintă icoana vie a afectivității, a bunului-simț și a simplității într-o lume ce se vrea mai tot mai importantă, ce a pierdut busola iubirii aproapelui, un cosmos ce se îngroapă în mormântul egoismului său. (Ștefan Lepădatu)