Mituri despre cancerul pulmonar demontate de un specialist

Data: 28 Noiembrie 2024

Cancerul pulmonar este a doua cea mai agresivă formă de cancer, după cancerul mamar. La nivel mondial, mai mult de 2,2 milioane de oameni au fost diagnosticați, în 2020, cu această boală, iar 1,8 milioane au decedat. Paradoxal, însă, deși este atât de răspândit, oamenii nu conștientizează suficient de unde vin riscurile de a dezvolta această boală, preferând să dea crezare unor mituri nerealiste.

Doctorul Fred R. Hirsch, director executiv al Centrului de Excelență pentru Oncologie Toracică de la Institutul Cancer Tisch din Mount Sinai, din New York, demontează aceste mituri, într-un articol publicat de Medical News Today. În primul rând, nu dați crezare celor care spun că numai fumătorii pot face cancer pulmonar! Raportân­du-se la statisticile oficiale ale Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, doctorul Hirsch spune că aproximativ 10-20% dintre americanii diagnosticați cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată sau au fumat mai puțin de 100 de țigări în toată viața lor. Aceleași date oficiale indică un număr destul de mare de decese cauzate de cancer pulmonar în rândul așa-numiților fumători pasivi (persoane care nu fumează, dar inhalează fumul de țigară produs de fumătorii din jur). De asemenea, și expunerea la aer poluat cu radon poate declanșa cancerul pulmonar.

Un alt mit demontat este acela că riscul de cancer pulmonar nu ar putea fi scăzut. Fals, spune dr. Hirsch. Riscul poate fi redus renun­țând la fumat, pentru cei nefumători să evite pe cât posibil spațiile în care alte persoane fumează. Un stil de viață activ și evitarea obezității sunt şi ele aspecte importante pentru reducerea acestui risc.

Mulți suntem tentați să credem că numai persoanele în vârstă se pot îmbolnăvi de cancer pulmonar. Deși mai mult de jumătate dintre pacienții cu cancer pulmonar au vârste peste 65 de ani, dr. Hirsch atrage atenția că din ce în ce mai multe persoane sub 50 de ani sunt diagnosticate cu această formă de cancer.

Pe de altă parte, mulți cred că fumatul ar fi mai puțin periculos pentru plămâni decât aerul poluat. Riscurile sunt similare, spune expertul american, iar fumatul combinat cu expunerea la aerul poluat este și mai periculoasă.

În ceea ce-i privește pe fumătorii diagnosticați deja cu cancer pulmonar și care consideră că nu ar avea nimic de câștigat dacă renunță la fumat pentru că oricum s-au îmbolnăvit, medicul subliniază că renun­țarea la fumat poate îmbună­tăți substanțial prognosticul pentru pacientul respectiv și, pe de altă parte, scade riscurile altor boli asociate fumatului.

În stadii de început ale bolii, când se poate interveni chirurgical, mulți oameni cred că operația ar putea declanșa răspândirea celulelor canceroase în organism. Doctorul Hirsch spune că în acest stadiu operația poate vindeca. În cazul în care tumoarea este mai mare sau zona de răspândire a celulelor canceroase este mică, înainte de inter­venție se face chimioterapie sau radioterapie, tocmai pentru a se reduce riscul de răspândire a celulelor canceroase în întregul organism, iar studiile clinice au demonstrat că această abordare terapeutică prelungește viața pacientului.

Cancerul pulmonar se poate vindeca dacă este descoperit și tratat în primele stadii de evoluție. De asemenea, este important de știut că această boală poate progresa uneori fără simptome sau cu simptome respiratorii ușoare. De aceea, fumătorii și cei expuși altor factori de risc, cum ar fi poluarea, este bine să facă periodic controale de specialitate.

Și încă un mit demontat de dr. Hirsch este acela că suplimentele cu antioxidanți, precum vitamina C, ne-ar proteja de cancer pulmonar. Studiile de până acum nu confirmă cu certitudine lucrul acesta, mai ales în cazul celor care fumează sau sunt expuși unor factori de risc. (I. N.)