Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Asimilăm vitamine și din… aer

Asimilăm vitamine și din… aer

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 28 Noiembrie 2024

Surprinzător, organismul nostru poate asimila vitamine și nutrienți minerali esențiali pentru sănătate nu doar prin alimentație, ci și prin respiraţie, din aer. Lucrul acesta este confirmat de o serie de studii realizate de-a lungul timpului, argumentează într-un articol publicat în revista The Conversation doi cercetători australieni, Flávia Fayet-Moore, de la University of Newcastle, și Stephen R. Robinson, de la RMIT University.

Inspirăm zilnic aproximativ 9 mii de litri de aer, iar pe parcursul întregii vieți circa 438 de litri de aer, ca atare suntem expuși permanent microparticulelor din aer, care, deși în cantități foarte mici, în timp se acumulează în organism. Oxigenul, de exemplu, este practic un nutrient absolut necesar pentru buna func­țio­nare a organismului. 

Cele mai multe studii referitoare la efectele aerului inspirat asupra sănătății s-au concentrat pe conse­cințele poluării, nu și pe potențialii nutrienți prezenți în aer (aeronu­trienți), care ajung în organism prin intermediul rețelelor vasculare minuscule din mucoasa nazală și plămâni. Plămânii pot absorbi molecule de 260 de ori mai mari decât o poate face intestinul, prin care asimilăm nutrienții din alimente. Mai mult, moleculele aeronutrienților ajung intacte în fluxul sanguin, în timp ce nutrienții absorbiți din alimentație (gastro­nutrienți) sunt descompuși de enzimele din sistemul digestiv, explică cei doi cercetători australieni. 

Ei fac trimitere la studii realizate în anii ‘60, care au constatat că lucrătorii din curățătorii expuși la vaporii de iod degajați din substanțele folosite aveau un nivel mai ridicat de clor în sânge și urină - ceea ce ar însemna, de exemplu, că o cură de aer marin în zonele cu multe alge, care conțin cantități mari de iod, ar putea ajuta persoanele care au deficit de iod. În mod similar, magneziul, zincul și chiar vitamina C și alți potențiali aeronutrienți pot ajunge în vasele sanguine prin receptorii olfactivi de la nivelul mucoasei nazale. Chiar dacă este vorba despre cantități foarte mici, obser­vațiile cercetătorilor australieni sunt în măsură să ne convingă o dată în plus cât de important este pentru sănătate aerul curat. (I. N.)