Ce au în comun broccoli, fasolea ochi-negru, citricele și ceaiul verde? Pe lângă faptul că sunt sugestii alimentare ale specialiștilor în nutriție de la renumita Universitate Harvard, aceste roade sunt excelente opțiuni pentru creștinii ortodocși care țin post. Bogate în fitonutrienți, fibre, minerale și vitamine, includerea acestora în dietă poate avea beneficii importante: întrețin starea de sănătate, îmbunătățesc calitatea vieții și pot chiar contribui la longevitate.
Un dulce cu parfum de toamnă, pelteaua de gutui
Pelteaua de gutui este un aliment care se obține din resturile ce cad de la prepararea dulceții sau compotului de gutui, și anume coaja, sâmburii și chiar cotoarele, dacă acestea nu conțin viermi. Pelteaua este un jeleu, fără bucăți de fructe în el, este limpede la culoare, cu o textură gelatinoasă și cu multiple beneficii pentru sănătate. Gutuile sunt bogate în pectină, o substanță naturală care ajută la gelificarea preparatului, fără a fi nevoie de aditivi artificiali. Datorită aportului de fibre și antioxidanți conţinute de gutui, acest aliment ajută la stimularea digestiei, protejează sistemul nervos și cel muscular, ajută la eliminarea colesterolului rău din sânge, la combaterea virusurilor gripale şi la întărirea imunității. Pelteaua de gutui se poate consuma ca atare sau folosită în prepararea unor deserturi şi produse de patiserie.
Rețete
Cum obţinem pelteaua de gutui
Ingrediente: 1,5 kg resturi de gutui (coajă, sâmburi, cotoare), 2 l apă, 1 kg zahăr, opțional se poate pune vanilie, 2-3 cuișoare sau 1 baton scorțișoară, 1 lămâie. Preparare: Într-o oală potrivită se pune apa la fiert împreună cu resturile de gutui și se lasă să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, la foc mic, apoi se ia de pe foc și se strecoară zeama în alt vas; se adaugă zahărul și lămâia tăiată felii şi se pune la fiert, la foc mic. Opțional se pot adăuga cuișoare, vanilie sau scorțișoară. Se fierbe timp de aproximativ 50-60 de minute sau până se încheagă. Când este gata, se ia de pe foc și se pune fierbinte în borcane, sterilizate în prealabil.
Tartă cu mere şi peltea de gutui
Ingrediente: 300 g făină, 100 g margarină sau ulei vegetal, 1 praf sare, 5-6 mere curățate și tăiate cuburi, 150 g peltea de gutui, 150 ml apă minerală, ½ linguriță bicarbonat de sodiu, 100 g zahăr brun, 2-3 plicuri zahăr vanilat. Preparare: Se face un aluat din făină, zahăr, ulei/margarină, bicarbonat de sodiu stins cu puțină zeamă de lămâie, apă minerală și făină. Se unge o formă de tartă cu ulei sau se tapetează cu hârtie de copt şi se pune aluatul; se căptușește tava și pe margini, se înțeapă cu furculița aluatul și se pune la copt pentru 10-15 minute, la 150 de grade. Într-o cratiță se pun 2-3 linguri de zahăr la topit, se adaugă cuburile de mere și se caramelizează, apoi se așază merele peste tartă; se adaugă pelteaua deasupra şi se mai coace încă 15 minute, după care se scoate din cuptor și se lasă la răcit.