Monografia Parohiei Mărțișor din sectorul 4 al Capitalei
La Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, volumul „Monografia Parohiei «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe»-Mărțișor”, semnat de părintele Dragoș- Aureliu Marineață, parohul acestei comunități din sectorul 4 al Capitalei. În paginile lucrării sunt cuprinse repere istorice și edilitare, planuri cartografice și imagini care ilustrează activitatea pastoral-misionară și dezvoltarea parohiei de la înființare și până în prezent. În data de 19 septembrie 2023 se împlinesc 75 de ani de la sfințirea din anul 1948.
Lucrarea, apărută în condiții grafice de excepție, este structurată în șase capitole, însumează 143 de pagini, cu un temeinic aparat critic ce include documente valoroase din arhiva bisericii, fiind o necesitate din punct de vedere documentar: „Istoria locurilor”; „Istoria parohiei și a bisericii”; „Biserica astăzi - îmbunătățiri”; „Slujitorii bisericii”; „Ctitori și donatori ai Bisericii Mărțișor” și „Concluzii”, oferindu-ne în ultima parte o bogată anexă foto ce ne poartă pe firul cronologic al istoriei acestei parohii de pe colina Mărțișor.
„Biserica Mărțișor se află în partea de sud a Bucureștiului, în cartierul Berceni, pe strada Mărțișor nr. 63, sector 4, la câteva sute de metri de Casa memorială «Tudor Arghezi», pe colina Mărțișor, zonă cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței și Orășelul Copiilor (în trecut Calea Piscului), în partea de nord-vest a vechiului cartier Bellu. Denumirea de Mărțișor a fost dată colinei după denumirea dată din bătrâni acestei coline care, «prin înălțimea sa, stă ca un mărțișor la gâtul Capitalei» (după cum spunea părintele Mihai Tătărâm), sau «de la obiceiul oamenilor pripășiți printre rămășițele viilor și livezilor mănăstirești de a lega, lângă mugurii crengilor, fire roșii de borangic în diminețile trandafirii ale zi întâiului de martie»”, amintește autorul în introducerea volumului.
Lucrarea aduce în atenția cititorilor începuturile parohiei, de la punerea pietrei de temelie, perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, edificarea lăcașului, pictarea, sfințirea și resfințirile care au fost săvârșite în urma unor lucrări de reabilitare și restaurare. Totodată, în paginile volumului au fost surprinse și activitățile culturale și filantropice ale parohiei, precum și numele ctitorilor și donatorilor bisericii, ca semn de recunoștință pentru jertfa lor.
Nu în ultimul rând, în câteva pagini așternute de autor se regăsesc zugrăvite în cuvinte și portretele slujitorilor bisericii de ieri și de azi, cu fiecare medalion biografic scriindu-se o nouă filă din istoria parohiei de pe colina Mărțișor.