Numărul infecțiilor alimentare din Uniunea Europeană este în creștere

Un articol de: Mariana Bahcevan - 18 Decembrie 2015

În 2014 au fost confirmate 2.161 de cazuri de listerioză la oameni, cu 16% în plus față de anul anterior, continuând tendința ascendentă începută în 2008. Situația este preocupantă, întrucât aceste infecții cu bacteria Listeria monocytogenes pot fi grave, mai ales la persoanele în vârstă și la cele cu imunitatea scăzută, și au un grad de mortalitate mai mare decât alte boli de origine alimentară, informează Agerpres.

Campilobacterioza a rămas în continuare afecțiunea alimentară cel mai frecvent înregistrată în UE începând din 2005, numărul cazurilor confirmate în 2014 fiind de 236.851, cu 10% în plus față de 2013. Numărul îmbolnăvirilor de acest fel depistate în 2014 a sporit în majoritatea statelor din UE, fapt care ar putea fi explicat și prin îmbunătățirea sistemului de supraveghere și de diagnosticare din ultimii ani. În alimente, agentul care provoacă această infecție se găsește în special în carnea de pui.

În 2014 a crescut ușor și numărul cazurilor de salmoneloză, pentru prima dată începând din 2008.