O carte pentru iubitorii bisericilor bucureştene

Un articol de: Pr. Nicolae Dascălu - 15 Iulie 2013

S-a scris şi s-a vorbit mult despre bisericile Bucureştilor, pen­tru că istoria Ca­pi­talei ar fi incompletă fără cer­ce­tarea lăcaşurilor ei de în­chi­na­re. Ultimele două secole ale ur­bei au fost marcate de creşterea progresivă, de la o comunitate cu mai puţin de 50.000 de lo­cu­i­tori pe la  anul 1800 la depăşirea nu­mărului de două milioane de re­zidenţi în 1992. Schimbările so­cial-politice, economice şi edili­ta­re au provocat numeroase con­se­cinţe şi în privinţa con­fi­gu­ra­ţiei aşezămintelor  ecleziastice, însă „micul Paris“ a păstrat me­reu pecetea inconfundabilă a spi­ritualităţii creştinismului ră­să­ritean.

Bogate informaţii şi imagini din diferite etape istorice se gă­sesc în volume de ţinută acade­mi­că publicate în ultimii do­uă­ze­ci de ani (amintim aici doar ce­le trei volume scrise de o echipă de arhitecţi în preajma anului 2000: Lucia Stoica, Neculai-Io­nes­cu Ghinea ş.a., „Atlas-Ghid. Is­­toria şi arhitectura lăcaşurilor de cult din Bucureşti din cele mai vechi timpuri până astăzi“, sau monografiile frumos ilustra­te ale celor trei protopopiate bu­cu­reştene, publicate de Editura BASILICA în anii 2009-2011. Am putea adăuga aici şi volu­me­le monografice alcătuite de u­ne­le parohii şi mănăstiri, precum şi datele postate pe site-u­ri­le acestora şi actualizate perio­dic.

Însă până acum nu exista o for­­mă concentrată de pre­zen­ta­re a lăcaşurilor de cult din centrul istoric al Bucureştilor. Din a­cest punct de vedere, volumul Pelerin în Bucureşti: ghid pentru vizitatori, realizat de Edi­tu­ra BASILICA, în cooperare cu Zi­arul Lumina, şi tipărit recent la Tipografia Cărţilor Bise­ri­­ceşti, repre­zintă o noutate edi­to­ri­­a­lă bine-venită. Cartea se des­chi­de cu un cuvânt de binecu­vân­­ta­re pentru pelerini al Prea­fe­ri­ci­tu­lui Părinte Patriarh Daniel al Ro­mâniei. Apoi ci­ti­to­rul este che­mat să parcurgă, prin texte scurte şi fotografii lu­mi­­noase, un pelerinaj al cre­din­ţei în metro­po­la cu cel mai mare număr de bi­se­­rici din toată ţara. Din raţiuni geografice şi tipo­gra­fice au fost se­lectate 88 de sfinte lă­caşuri or­to­doxe dintr-un nu­măr de a­proa­pe 250, dacă nu­mă­răm toa­te altarele bu­cu­reş­te­ne de azi.

Locul dintâi, aşa cum era fi­resc, este ocupat de Ansam­blul pa­­triarhal, lângă care se profi­lea­­ză noua Catedrală pa­triar­ha­lă sau Catedrala Mân­tuirii Nea­mu­lui. Este, cu siguranţă, pri­mul ghid de pelerinaj în care se în­­scrie şi noul edificiu bisericesc. După acest prim capitol, ur­mea­ză apoi o secţiune dedicată Ca­te­dra­­lei mitropolitane şi mă­năs­ti­ri­lor cu obşte în zilele noastre (8 la număr în cele 6 sectoare ale Ca­pitalei), un capitol cu 71 de bi­se­­rici din zona centrală (de la Ar­­cul de Triumf până la Parcul Ca­­rol) şi, în final, prezentarea a 7 mănăstiri din împrejurimile  me­­tropolei.

Fişa de prezentare a fie­cărei bi­serici conţine o ru­bri­că-rezumat cu datele esenţiale (pentru o le­c­tură rapidă), din care citito­rul poate afla: localizarea aşe­ză­mântului, adre­sa exactă şi da­te de contact (telefon, fax, e-mail, site), hramuri, focus-valori spi­ri­tuale şi patrimoniale, obiec­ti­ve situate în apropiere. La aces­­tea se adaugă un text des­crip­tiv şi câteva fotografii. Da­tele au fost selectate şi adaptate unui limbaj simplu de o echipă de jurnalişti de la Ziarul Lum­i­na. Cele mai mul­te fotografii pro­vin din ar­hi­va ziarului nostru.

La finalul volumului de 248 de pagini sunt sugerate itine­rare de pelerinaj, în funcţie de tim­pul vizitatorilor, şi sunt indicate coordonatele Sectorului de Pelerinaje al Patriarhiei Ro­mâ­ne, care pot fi de un real ajutor mai ales pentru oas­peţii ce nu cu­nosc prea bine Capitala.

O carte care face trecerea de la album la ghid de pelerinaj, o noutate editorială folositoare pen­tru toţi iubitorii de frumuseţi duhovniceşti şi de tradiţie ro­mâ­neas­că adunată din toată ţara. To­todată, o bi­ne­cuvântare şi un în­demn pen­tru bucureşteni de a cu­noaş­te şi preţui mai mult aces­te daruri sfinte de credinţă şi cul­tură, oaze de pace şi statornicie în tumultul marelui oraş.