O semnătură pentru viaţă

Un articol de: Pr. George Aniculoaie - 26 Mai 2013
Românii, împreună cu cetăţenii din celelalte state membre ale UE, sunt chemaţi să spună NU activităţii care implică distrugerea de embrioni umani. Până la data de 1 noiembrie 2013, minim 1 milion de europeni trebuie să semneze iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“. Noi, românii creştini, trebuie să luptăm împotriva acestor experimente ucigaşe deoarece credem că embrionul uman este cu adevărat persoană din momentul unirii celor două celule germinale umane.
 
Patriarhia Română a făcut publică susţinerea iniţiativei „Unul dintre noi“, ce „are drept scop ridicarea nivelului de protecţie juridică în UE a demnităţii, a dreptului la viaţă şi a integrităţii fiecărei fiinţe umane de la concepţie“, potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române. Conform site-ului www.oneofus.eu, dedicat iniţiativei cetăţeneşti „Unul dintre noi“, prin semnătura noastră solicităm UE să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică. Fidelă credinţei sale că viaţa specific umană începe din momentul fertilizării ovocitului femeii, când se constituie zigotul, Patriarhia Română atrage atenţia asupra faptului că distrugerea de embrioni umani este un act inacceptabil din punctul de vedere al celei mai elementare etici, din punct de vedere omenesc, din punct de vedere spiritual-moral.
 
Pr. Vasile Răducă, profesor de teologie morală şi bioetică la Facultatea de Teologie din Bucureşti, ne-a spus că „Biserica nu acceptă intervenţia pe embrion, din motive care n-au nici o legătură cu sănătatea viitorului prunc. În măsura în care intervenţia pe embrion urmăreşte sănătatea acestuia, Biserica nu este împotrivă, dat fiind faptul că în embrionul însuşi pot să fie forme maladive, care sunt tot atâtea forme de manifestare a răului şi a anormalităţii“. Tot pr. Vasile Răducă continuă şi spune că „Biserica nu condamnă sau nu dezaprobă intervenţia pe embrion grosso modo; ea este de acord cu intervenţia pe embrion care se face în perspectiva însănătoşirii acelei fiinţe umane, dar nu acceptă intervenţia determinată de cu totul alte motive decât sănătatea embrionului. Ne naştem într-o natură afectată de păcat, afectată de rău, forme de rău manifestate mai mult sau mai puţin evident. Prin urmare, în măsura în care, în evoluţia embrionului uman, se constată foarte devreme situaţii care ar duce la boli incurabile, şi în măsura în care se poate interveni de la acest nivel spre a se vindeca fiinţa zămislită, Biserica Ortodoxă înţelege şi nu condamnă, pentru că intervenţia urmăreşte un bine. Dar în măsura în care nu se porneşte de la această motivaţie, ci de la cu totul altă motivaţie, atunci intervenţiile pe embrionul uman nu sunt acceptate“.
 
Deci orice experiment care are ca finalitate distrugerea embrionului uman este un atentat la viaţa omului, pentru că Biserica învaţă că embrionul uman este fiinţă umană din momentul constituirii zigotului. „În evoluţia embrionului uman (adică zigotul nidat, după 14 zile de la constituirea sa) nu se constată niciodată vreun moment în care el ar fi altceva decât a fost înainte. Toată evoluţia este o creştere organică fără sincope. Aceasta arată că, din momentul conceperii acestei fiinţe umane, din fiinţe umane vii, ea nu poate să fie altceva decât fiinţă umană cu totul specifică (nu se confundă nici cu trupul mamei, nici cu altă fiinţă). Nu apare nimic din nimic. Şi dintr-o fiinţă umană nu se poate zămisli mai întâi altă fiinţă, ca după aceea să devină fiinţă umană. Se zămisleşte o fiinţă umană, printr-o mare taină a lui Dumnezeu, fiinţă care din momentul zămislirii este trup şi suflet. Iar trupul acesta se dezvoltă organic, determinat tocmai de prezenţa sufletului în această structură organică numită trup. Cum să zămislească două persoane mai întâi ceva care nu are nimic personal în ea? Şi dacă are ceva personal înseamnă că automat această fiinţă are suflet“, explică pr. prof. Vasile Răducă.

S-au strâns până acum 450 de mii de semnături

Din aceste motive, convinsă de misiunea sa importantă într-o societate ce se îndepărtează tot mai mult de reperele moral-spirituale creştine, Reprezentanţa Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene a promovat şi apărat constant demnitatea umană în cadrul dialogului cu instituţiile europene. Astfel, alături de Comisia Episcopatelor (Romano-Catolice) din Europa (COMECE), a susţinut activ amendarea articolelor care privesc aspecte etice în problema finanţării cercetării pe embrioni umani a noului program-cadru de cercetare 2014-2020, numit Orizont 2020. „Programul acesta cadru este prevăzut să aibă un buget de 80 de miliarde de euro pentru promovarea inovării şi a dezvoltării în UE. De aceea, s-a făcut un lobby foarte puternic înainte, de către mari firme din industria de cercetare în special, ca UE nu numai să permită, ci să şi finanţeze cercetarea pe embrioni umani. Motivul principal avansat de ei fiind necesitatea prelevării de celule stem embrionare cu rol terapeutic. Însă procesul de derivare al acestora implică în mod necesar distrugerea de embrioni umani în faza incipientă de dezvoltare, fapt care nu pare să-i preocupe câtuşi de puţin. De fapt, scopul lor principal este unul economic, de câştigare de cât mai mulţi bani, şi nu sănătatea fiinţei umane“, explică pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene. Din cele 1 milion de semnături necesare pentru ca iniţiativa „Unul dintre noi“ să fie înaintată Comisiei Europene, până acum s-au strâns aproximativ 450 de mii de semnături. „Ca ţara noastră să poată participa la această iniţiativă trebuie să strângă minim 24.750 de semnături ale cetăţenilor români. Până ca Patriarhia Română să îşi dea sprijinul oficial, erau adunate doar 2.000“, spune pr. Sorin Şelaru. O altă regulă ca iniţiativa să fie valabilă constă în faptul că semnatarii trebuie să fie cetăţeni din cel puţin 7 ţări membre UE. Datele personale nu vor fi utilizate în nici un alt scop de Comisia Europeană şi vor fi distruse după data încheierii procedurilor administrative. Dacă până la data de 1 noiembrie se va aduna numărul necesar de semnături, Comisia va examina iniţiativa, existând posibilitatea de a face o propunere legislativă care va fi prezentată Parlamentului şi Consiliului.
 
„Unul dintre noi“ solicită UE să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, fundamentându-se şi pe definiţia embrionului uman ca fiind începutul dezvoltării fiinţei umane, care a fost dată într-o decizie din octombrie 2011 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Brustle vs Greenpeace). Iniţiativa se bazează pe un sprijin larg: Biserici, politicieni, parlamentari europeni şi leaderi din societatea civilă.

Cum putem semna

Iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi“ poate fi semnată online sau pe formulare printate. Online o găsim la adresa https://ec.europa.eu/citizens-initiative/ECI-2012-000005/public/index.do?lang%C3%A2ro, iar formularul îl putem descărca de pe site-urile www.patriarhia.ro, www.basilica.ro, www.ziarullumina.ro şi www.orthodoxero.eu. Centralizarea formularelor printate se va face prin parohii şi protoierii de către centrele eparhiale. O cerinţă obligatorie în completarea formularului online sau printat, pe lângă toate datele personale, este şi codul poştal. Dacă nu este trecut codul poştal, formularul este invalid. Un formular printat poate fi semnat de maxim trei persoane. Semnatarii trebuie să fie peste 18 ani şi cetăţeni români.