O sută de ani de viață sub ocrotirea Maicii Domnului

Un articol de: Darius Echim - 14 Septembrie 2023

Ascultând de cuvântul Sfintei Scripturi și în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, comunitatea ortodoxă din localitatea Buduș, județul Bistrița-Năsăud, l-a cinstit și l-a aniversat pe cel mai vârstnic locuitor. Este vorba despre credinciosul Ioan Călugăr, care în primăvară a împlinit vârsta de 100 de ani. Acesta s-a născut la 25 aprilie 1923, într-o familie de țărani gospodari, cu frică de Dumnezeu. A rămas orfan de mamă la vârsta de 3 ani, astfel că bunica sa Maria, care a trăit 101 ani, a fost cea care l-a crescut, l-a învățat să se roage, să aibă frică de Dumnezeu și să postească.

Cu prilejul centenarului, la căminul cultural din localitate, într-un cadru festiv, luni, 1 mai, acesta a fost sărbătorit de familie, neamuri și de comunitatea din Buduș. În deschiderea evenimentului aniversar, preotul paroh Teofil Moldovan a oficiat o slujbă de Te Deum, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru toate darurile și binefacerile revărsate asupra sa și a familiei sale în cei o sută de ani de viață. La manifestare a fost prezent și primarul comunei Budacu de Jos, Florin-Sandu Simionca, pentru a-l felicita pe cel mai vârstnic locuitor al comunei. De asemenea, în ziua cand Ioan Călugăr a împlinit 100 de ani, l-a vizitat la domiciliu și i-a transmis urările de bine din partea comunității. Edilul a fost însoțit de secretarul comunei Budacu de Jos, Florin-Ioan Vărărean, nepotul lui Ioan Călugăr, în grija căruia se află, alături de soția sa, Lucreția, în vârstă de 91 de ani.

Maica Domnului, modelul suprem al viețuirii în Hristos

„Faceți orice vă va spune El” (Ioan 2, 5) le-a spus Maica Domnului slujitorilor aflați la nunta din Cana Galileei. Acum, ca și atunci, Maica Domnului ne adresează același îndemn: să ascultăm de Fiul ei, Mântuitorul Iisus Hristos. Aceste cuvinte și le-a asumat de-a lungul vieții, călăuzindu-și pașii după învățăturile Bisericii, iar acum, la 100 de ani de viață, Îi mulțumește Bunului Dumnezeu și Maicii Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra sa și a întregii familii.

Ajuns la vârsta centenarului, Ioan Călugăr a amintit faptul că are o evlavie aparte față de Maica Domnului și că de tânăr a mers în pelerinaj la Nicula, închinându-se cu evlavie și recunoștință la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, care, prin rugăciunile către Fiul ei, l-a izbăvit din multe necazuri și încercări. Cu lacrimi în ochi, acesta a mărturisit că inclusiv în anii de prigoană comunistă mergea în pelerinaj la Mănăstirea Nicula și cânta împreună cu mulțimea: „Am venit, Măicuță, să te mai vedem, să-ți spunem necazul care-l mai avem” sau „Nu lăsa, Măicuță, să pierim pe cale, căci noi suntem fiii lacrimilor tale”. 

Ora et labora - roagă-te și muncește!

„Munca, rugăciunea și familia au fost și sunt sufletul și viața mea”, ne-a mărturisit acesta: „Nu am făcut abuz de nimic în viață, doar de muncă și de rugăciune. (...) Sunt cel mai fericit din lume că mă pot purta încă, mai ales că am făcut astăzi lucrul cutare, pentru asta Îi dau slavă lui Dumnezeu și, în toate rugăciunile, Îi cer mereu sfârșit creștinesc vieții mele”.

Asemenea părinților cu viață sfântă, Ioan Călugăr a mărturisit că nu este clipă în care să nu se roage. De asemenea, a mai spus că a mers cu regularitate la biserică, în duminici și în sărbători, iar acum urmărește slujbele la televizor: „Nu este zi să nu mă uit la slujbele de la Trinitas TV. Primul lucru pe care îl fac dimineața când mă trezesc este rugăciunea și zic: «Doamne, ajută-mi în această sfântă zi». Seara zic: «Doamne, Îți mulțumesc pentru ziua care a trecut, ajută-mi și ferește-ne de timpuri grele și primejdii, de cutremure și război», așa mă rog înainte de a adormi. Nu știu să mă fi culcat sau să mă fi sculat și să nu zic o rugăciune. Nu am pășit să nu zic: «Doamne, aju­tă-mi!» Orice lucru l-am început și l-am sfârșit cu o rugăciune. Niciodată nu mi-o plouat fânul. Când coseam, vecinii știau că o să fie vreme bună”, a spus bătrânul înțelept. 

Sfaturi la 100 de ani de viață

„Să nu grăim de rău niciodată, că nu știm ce aduce noaptea și dacă mai apucăm ziua de mâine. Să nu ne judecăm aproapele și să nu purtăm mânie cu nimeni, că nu știm ce aduce ceasul. (...) Eu mereu m-am ferit să fac rău în viața mea. Să zicem o vorbă bună și un «Doamne-ajută!» în orice moment. Cât trăim să nu bârfim pe nimeni, să lăsăm loc de bună ziua și să zică lumea că ăla-i om bun.” Acestea sunt doar câteva sfaturi înțelepte ale unui om care și-a însușit cuvântul Evangheliei Domnului Hristos, prin lecturarea Sfintei Scripturi, fiind în concordanță cu îndemnurile Sfântului Apostol Pavel: „Din gura voastră să nu iasă nici un cuvânt rău, ci numai ce este bun, spre zidirea cea de trebuință, ca să dea har celor ce ascultă. Să nu întristați Duhul cel Sfânt al lui Dumnezeu, întru Care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării! Orice amărăciune și supărare și mânie și izbucnire și defăimare să piară de la voi, împreună cu orice răutate. Ci fiți buni între voi și milostivi, iertând unul altuia, precum și Dumnezeu v-a iertat vouă, în Hristos” (Efeseni 4, 29-32).

Fiind întrebat ce își mai dorește de la viață, cu prilejul centenarului, Ioan Călugăr a reiterat un gând mai vechi și, vizibil emoționat, a răspuns folosindu-se de cuvintele înțelepte ale cuprinzătoarei ectenii din Sfânta Liturghie, în care se cere de la Dumnezeu „sfârșit creștinesc vieții noastre, fără durere, neînfruntat, în pace și răspuns bun la înfricoșătoarea Judecată a lui Hristos”.

Alături de comunitatea din Buduș, îndrăznim un gând de prețuire, de iubire creștină și de rugăciune pentru ajutorul, sănătatea și binecuvântarea de la Bunul Dumnezeu, urându-i din toată inima: La mulți ani!