Ora de ecologie forţată
Ecologiştii din toată lumea militează în fiecare an la 26 martie pentru un consum judicios al energiilor şi rezervelor terestre. Sub lozinca "Ora Pământului", în mai multe ţări, printre care mai nou şi România, se practică stinsul luminii în seara respectivă, vreme de o oră, şi se cere neutilizarea vreunui aparat casnic electric. Se trage în acest fel nu doar un semnal teoretic de alarmă, ci se şi acţionează practic conform îndemnului.
Opera Naţională Bucureşti şi Filarmonica "George Enescu", Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Palatul Parlamentului, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Jandarmeria Municipiului Bucureşti, cotidianul "România Liberă", Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, dar şi zeci de primării din ţară susţin mesajul şi invită la acţiune.
Interesant este cum unele restaurante şi baruri s-au aliat proiectului ecologist şi oferă clienţilor cine romantice doar la lumina lumânărilor, respectiv pahare de băutură servite la astfel de luminiţe, toate sub semnul ecologismului. Foarte frumos, cu toţii ne dorim ca generaţiile care vin după noi să poată trăi în condiţii normale, şi nu pe un Pământ arid, secătuit de rezerve şi surse de hrană.
Este bine să facem economie măcar şi o oră pe an, iar dacă nu toţi, atunci cât mai mulţi, dar cum nu se face primăvară cu o floare, nici stoparea poluării şi degradarea bioresurselor nu se opresc prin joaca aceasta de-a economisirea.
Dacă poluarea masivă şi care contează cu adevărat la nivel planetar ar fi redusă, abia atunci s-ar putea vorbi de grijă faţă de planetă, faţă de semeni, faţă de creaţia lui Dumnezeu, până la urmă.
Recunosc că mai de folos aş considera iluminatul public normal pe multe dintre străzile Bucureştiului şi în localităţile aflate pe drumuri europene, astfel încât să se evite accidente cu victime umane. Mai important ar fi ca măcar la trecerile de pietoni să fie aprins un bec ca să putem vedea din timp dacă sunt pietoni care vor să treacă sau nu strada. Să facem economie, sunt de acord. Dar ce-ar fi ca fiecare la el acasă să fie mai conştient de marea risipă în care trăim?! Apoi, pentru astfel de campanii se consumă destulă hârtie pe pliantele şi fluturaşii care o promovează… Mai bine ne schimbăm obiceiul de a ne spăla pe dinţi în timp ce apa curge în neştire. Mai bine n-am mai arunca orice pungă de plastic după prima folosire. Şi tot referitor la spiritul nostru ecologist mai mult de faţadă şi de zile mari, avem containere speciale pentru diversele deşeuri, dar maşina de gunoi le încarcă pe toate odată, amestecându-le, deci ce-am făcut?
Ar fi util şi eficient să convertim această oră de economisire într-un stil de viaţă caracterizat prin grijă faţă de tot şi de toate cele pe care le folosim. Oricum, este criză şi ne ajută să ne chivernisim propriile resurse.