Prima zi a noului an la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria
În prima zi a noului an, 2025, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox române din Ungaria, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor la Catedrala Episcopală din Giula, unde, potrivit rânduielii, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, în ziua sa de prăznuire, și slujba de Te Deum, în semn de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate asupra Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și a românilor de pretutindeni, în anul care a trecut.
Pe lângă credincioșii fideli ai catedralei, au participat și mulți români veniți din România, din diferite colțuri ale țării, pentru a petrece la Giula trecerea în noul an, cu atât mai mult cu cât, din această noapte, s‑a făcut intrarea României în spațiul Schengen, eliminându‑se controlul vamal la frontieră.
Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții catedralei. La slujbă au participat Beata Condoroș, președintele Autoguvernării de Naționalitate Română din Giula, precum și cadre didactice de la Liceul Românesc din Giula, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre bucuria și entuziasmul oamenilor din lumea întreagă, cu prilejul trecerii în noul an, care este, în același timp, un prilej de mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu, de la Care ne vin viața, sănătatea, ajutorul în fiecare clipă trăită pe pământ și tot binele, precum și nădejdea dobândirii vieții celei veșnice, în Împărăția cerurilor. „Praznicul Tăierii‑împrejur a Domnului este, de asemenea, un prilej de bucurie, pentru că dincolo de simbolismul său religios, de împlinire a Legii și desăvârșire a ei, pentru mântuirea oamenilor, a fost și momentul în care Mântuitorul a primit Numele Său, care este Numele întru care ne mântuim toți. Numele este foarte important pentru orice persoană, dar chemând în ajutor Numele lui Iisus Hristos, prin rugăciunea isihastă, avem un sprijin puternic pe calea Mântuirii”.
Totodată, ierarhul a vorbit despre viața și lucrările remarcabile ale Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, de la care ne‑au rămas textul profund al Sfintei Liturghii care îi poartă numele și primele spitale și așezăminte publice, care au dat apoi modelul și pentru celelalte spitale civile care s‑au înființat și funcționează până în ziua de astăzi.