IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Binecuvântare arhierească pentru obștea Mănăstirii Ciucea, judeţul Cluj
În Duminica dinaintea Botezului Domnului (Ajunul Bobotezei), 5 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat obștea monahală de la Mănăstirea Ciucea, județul Cluj.
În paraclisul mănăstirii cu hramul „Soborul Maicii Domnului”, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură despre propovăduirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cel care a pregătit calea Domnului și a propovăduit pocăința.
Ierarhul a subliniat faptul că mesajul Sfântului Ioan Botezătorul, transmis iudeilor, dar și nouă, astăzi, este: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor!” (Matei 3, 2). De asemenea, a atras atenția asupra faptului că pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii.
„Pocăința e ceea ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «întoarcerea cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu»”.
Răspunsurile liturgice au fost date de surorile Andreea și Adina Mureșan.
După rugăciunea Amvonului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare).
La finalul slujbei, pentru întreaga activitate pastoral-misionară desfășurată în cei peste 20 de ani de slujire sacerdotală la Mănăstirea Ciucea, IPS Părinte Mitropolit l-a hirotesit iconom stavrofor pe duhovnicul așezământului monahal, pr. Ioan Gânscă, iar maicii starețe, stavrofora Inocenția Filip, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă”.
Duhovnicul mănăstirii a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și pentru binecuvântarea oferită la începutul anului calendaristic.
Ctitoria poetului Octavian Goga
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Ciucea, județul Cluj, se află pe domeniul familiei Goga, acolo unde se găsește și Muzeul Memorial „Octavian Goga”. Mănăstirea a fost ctitorită de soții Goga, însă a fost înființată propriu-zis în anul 1939, la un an după trecerea la cele veșnice a poetului Octavian Goga. Atunci, soția sa, Veturia, s-a ocupat de aducerea și așezarea pe domeniul de la Ciucea a unei vechi bisericuțe de lemn din localitatea sălăjeană Gălpâia.
Mănăstirea a funcționat până în 1945, când a fost închisă de regimul comunist. Așezământul monahal a fost reînființat în 1994, cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.
Pe lângă bisericuța veche și ansamblul muzeal, mănăstirea mai are un paraclis interior, cu hramul „Soborul Maicii Domnului”, unde se slujește pe timp de iarnă, un atelier de croitorie și broderie, unde maicile confecționează veșminte preoțești, precum și un altar de vară, închinat Sfinților Părinți Ioachim și Ana.