IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Praznicul luminos al Botezului Domnului pe Colina Bucuriei din Capitală
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit luni, 6 ianuarie 2025, în pridvorul Reședinței Patriarhale, Sfințirea cea mare a apei, după rânduiala specială din ziua Bobotezei, împreună cu Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din Patriarhia Antiohiei, și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. La final, credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită și au luat Agheasmă Mare la casele lor.
Sfințirea cea mare a apei se săvârșește doar în Ajun și în ziua sărbătorii Botezului Domnului, iar apa sfințită este luată de credincioși pentru gustare spre tămăduirea trupurilor și curățire sufletească, dar și pentru binecuvântarea caselor și a naturii înconjurătoare.
Pentru bucureștenii prezenți luni pe Colina Bucuriei au fost pregătite sticle de 0,5 litri cu Agheasmă Mare, un pachet cu anafură și o iconiță cu Botezul Domnului, în total fiind distribuiți 10.000 de litri de Agheasmă Mare și 5.000 de pachete cu anafură.
În ziua sărbătorii Bobotezei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala Patriarhală de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. La final, potrivit rânduielii liturgice, după Rugăciunea Amvonului a avut loc procesiunea în exteriorul lăcașului de rugăciune, credincioșii umplând espalanda catedralei. În pridvorul Reședinței Patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, au săvârșit slujba Sfințirii Mari a apei.
Această slujbă se oficiază după tradiție în exterior, în zone unde se află apă curată sau la râuri și izvoare, pentru a se arăta că întreaga natură se sfințește și primește harul Sfântului Duh.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că Botezul Mântuitorului Iisus Hristos, urmat imediat de arătarea Sfintei Treimi, este temelia Botezului creștin.
La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit instituțiilor care au ajutat la buna desfășurare a evenimentelor prilejuite de praznicul Botezului Domnului la Catedrala Patriarhală: Jandarmeriei Române; Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București; Poliției Române; Serviciului de Ambulanță București-Ilfov; Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov; Parohiei Afumați 2 din cadrul Protoieriei Ilfov Nord, care a ajutat la îmbutelierea celor 20.000 de sticle cu apă sfințită, și Grupului de voluntari „Tineri în acțiune” al Arhiepiscopiei Bucureștilor, coordonat de Sectorul învățământ și activități cu tineretul.
După slujba de sfințire, credincioșii prezenți pe Colina Bucuriei au fost binecuvântați, conform tradiției, cu Agheasmă Mare de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de ierarhii prezenți și slujitorii catedralei.
Tot în această zi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotesit întru arhidiacon pe părintele ierodiacon Macarie Grigoriu, slujitor la Catedrala Patriarhală.