Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
Binecuvântarea Iordanului la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 5 ianuarie 2025, în mijlocul pelerinilor de la Catedrala Patriarhală. Preasfinția Sa a săvârșit, conform tradiției liturgice speciale a acestei zile premergătoare praznicului Botezului Domnului, Sfânta Liturghie urmată de Vecernia praznicului, în cadrul căreia a fost oficiată slujba Sfințirii mari a apei.
Numeroși credincioși și pelerini au participat în Duminica dinaintea Botezului Domnului, care anul acesta a fost celebrată în ajunul praznicului, la sfintele rânduieli săvârșite la Catedrala Patriarhală din București de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul. La orele dimineții, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de slujitori ai sfântului lăcaș.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre lucrarea Sfântului Ioan Botezătorul de Înaintemergător al Mântuitorului, detaliind și despre chemarea sa profetică.
„Sfântul Ioan Botezătorul nu este doar un predicator al pocăinței, un moralist, ci este mai ales un profet. Tatăl său, marele preot Zaharia, luminat de Duhul Sfânt atunci când îi pune numele, spune: «Iar tu, pruncule, proroc al Celui Preaînalt te vei chema» (Luca 1, 76). Iisus Însuși îl numește pe Ioan «mai mult decât un proroc» (Luca 7, 26). Dar Ioan Botezătorul nu vestește, asemenea vechilor proroci, o mântuire viitoare. El indică pe Cineva care este prezent. Este un alt fel de profet. Marii proroci ajutau poporul să depășească bariera timpului, să‑și vadă nădejdea într‑un viitor îndepărtat. Ioan Botezătorul ajută poporul să treacă peste bariera aparențelor contrare și să vadă în prezent, sub ochii lor, împlinirea profețiilor. Mesia Cel mult așteptat, Cel vestit de proroci, este arătat direct de Ioan Botezătorul sub chipul unui tânăr, al unui om cu aparențe obișnuite. Este ușor de crezut în ceva grandios, divin, care se va descoperi într‑un viitor nedefinit, într‑un cadru legendar, însă mai dificil este atunci când trebuie să se vorbească și să fie credibil cel care vorbește, că minunea se întâmplă acum, că este aici. (…) A propovădui înaintea mulțimilor că Acel Om, Iisus, pe Care L‑au văzut puțin mai înainte, este Mesia Cel așteptat de toți; a‑i încredința că s‑a ajuns la plinirea vremii, la împlinirea profețiilor, acest lucru presupune un curaj vizionar mai mare decât cel al vechilor proroci. Misiunea lui Ioan a fost astfel mai greu de realizat decât a celorlalți proroci. Din aceasta decurge măreția Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan și de aceea a fost numit de către Însuși Hristos‑Domnul «mai mult decât un proroc»”, a spus Preasfinția Sa.
În continuarea Sfintei Liturghii, soborul de slujitori a oficiat Vecernia praznicului Botezului Domnului, în cadrul căreia, conform rânduielii tipiconale speciale, a fost săvârșită și Sfințirea mare a apei. La final, cu această apă sfințită credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropire.