Prinos de laudă adus Sfintei Parascheva la Focșani

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 15 Octombrie 2024

În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva, luni, 14 octombrie, Catedrala Unirii din municipiul Focșani și-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit noul pangar eparhial, situat la parterul clopotniței din vecinătatea lăcașului de închinare.

De sărbătoarea ocrotitoarei Moldovei, dar și a catedralei focșănene, credincioșii din orașul Unirii și din împrejurimi au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. În continuare, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș mutați la Domnul. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a dat răspunsurile la strană.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Alin-Leontin Balica, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu și pr. Dan Necula, consilieri eparhiali; pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I; pr. Vasile Metu, secretar al aceleiași protoierii; pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II; pr. Adrian Papuc, secretar al aceleiași protoierii; pr. Petrică-Gabriel Roșu, paroh al Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău; pr. Ioan Ploscaru, paroh al Catedralei Unirii din Focșani; pr. George-Marian Lățcan, paroh al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Focșani; pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău; pr. Cristian Drăgan, slujitor la Catedrala Voievodală din Buzău; arhid. Bogdan Olteanu, inspector eparhial; arhid. Laurențiu Manea și diac. Alexandru Savin.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și despre cinstirea deosebită de care aceasta se bucură în rândul drept­credincioșilor creștini din țara noastră.

„Știm că s-a născut pe la sfârșitul secolului al X-lea și a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, plecând la Domnul la o vârstă pe care o considerăm destul de tânără. Încă din copilărie, a început să fie dascăl al pocăinței, al credinței, al evlaviei și al răbdării. S-a dăruit lui Dumnezeu cu toată inima și cu tot sufletul. Ne impresionează ori de câte ori îi citim viața, aflând că ea, la auzul cuvintelor din Sfânta Evanghelie: «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34), a decis să se retragă în pustie, însă nu înainte de a cere binecuvântarea părinților și a duhovnicului. A dus o viață de rugăciune și a căutat să trăiască Evanghelia Mântuitorului Hristos împlinind sfaturile evanghelice cu toată ființa ei. Dumnezeu a binecuvântat-o și a întărit-o întru răbdare, ca să biruiască toate ispitele venite de la vrăjmașul diavol și, adeseori, de la oameni, pentru ca, în cele din urmă, să fie chemată în lăcașurile cerești, printr-o vestire minunată a propriului ei sfârșit, care, din nou, ne impresionează”, a subliniat Părintele Arhi­episcop Ciprian.

După încheierea slujbelor dedicate hramului Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, chiriarhul Buzăului și Vrancei a sfințit noul pangar eparhial de la parterul clopotniței lăcașului de cult, de unde pot fi achiziționate cărți și obiecte bisericești. Spațiul a fost amenajat și dotat pe parcursul acestui an, prin implicarea ostenitorilor Serviciului colportaj și a părintelui Ioan Ploscaru. La eveniment au participat părinți consilieri eparhiali și protoierei, preoți, oficialități județene și locale, precum și credincioși.