Prinos de laudă adus Sfintei Parascheva la Focșani

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 15 Octombrie 2024

În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva, luni, 14 octombrie, Catedrala Unirii din municipiul Focșani și‑a prăznuit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit noul pangar eparhial, situat la parterul clopotniței din vecinătatea lăcașului de închinare.

De sărbătoarea ocrotitoarei Moldovei, dar și a catedralei focșănene, credincioșii din orașul Unirii și din împrejurimi au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. În continuare, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș mutați la Domnul. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a dat răspunsurile la strană.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Alin‑Leontin Balica, pr. Valeriu‑Cristian Popoviciu și pr. Dan Necula, consilieri eparhiali; pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I; pr. Vasile Metu, secretar al aceleiași protoierii; pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II; pr. Adrian Papuc, secretar al aceleiași protoierii; pr. Petrică‑Gabriel Roșu, paroh al Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău; pr. Ioan Ploscaru, paroh al Catedralei Unirii din Focșani; pr. George‑Marian Lățcan, paroh al Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Focșani; pr. Ionuț‑Marian Băicuș, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău; pr. Cristian Drăgan, slujitor la Catedrala Voievodală din Buzău; arhid. Bogdan Olteanu, inspector eparhial; arhid. Laurențiu Manea și diac. Alexandru Savin.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și despre cinstirea deosebită de care aceasta se bucură în rândul dreptcredincioșilor creștini din țara noastră.

„Știm că s‑a născut pe la sfârșitul secolului al X‑lea și a trăit în prima jumătate a secolului al XI‑lea, plecând la Domnul la o vârstă pe care o considerăm destul de tânără. Încă din copilărie, a început să fie dascăl al pocăinței, al credinței, al evlaviei și al răbdării. S‑a dăruit lui Dumnezeu cu toată inima și cu tot sufletul. Ne impresionează ori de câte ori îi citim viața, aflând că ea, la auzul cuvintelor din Sfânta Evanghelie: «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să‑și ia crucea sa și să‑Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34), a decis să se retragă în pustie, însă nu înainte de a cere binecuvântarea părinților și a duhovnicului. A dus o viață de rugăciune și a căutat să trăiască Evanghelia Mântuitorului Hristos împlinind sfaturile evanghelice cu toată ființa ei. Dumnezeu a binecuvântat‑o și a întărit‑o întru răbdare, ca să biruiască toate ispitele venite de la vrăjmașul diavol și, adeseori, de la oameni, pentru ca, în cele din urmă, să fie chemată în lăcașurile cerești, printr‑o vestire minunată a propriului ei sfârșit, care, din nou, ne impresionează”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

După încheierea slujbelor dedicate hramului Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, chiriarhul Buzăului și Vrancei a sfințit noul pangar eparhial de la parterul clopotniței lăcașului de cult, de unde pot fi achiziționate cărți și obiecte bisericești. Spațiul a fost amenajat și dotat pe parcursul acestui an, prin implicarea ostenitorilor Serviciului colportaj și a părintelui Ioan Ploscaru. La eveniment au participat părinți consilieri eparhiali și protoierei, preoți, oficialități județene și locale, precum și credincioși.