Protocol de cooperare între Patriarhia Română și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Data: 17 Mai 2023

Miercuri, 17 mai 2023, a fost semnat un Protocol de cooperare între Patriarhia Română și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, instituții reprezentate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu.

Preocupată permanent de importanţa dezvoltării conştiinţei identitare şi de consolidarea legăturilor cu românii din afara României, Patriarhia Română, prin parohiile ortodoxe româneşti din diasporă, organizate în eparhii, se îngrijeşte de întărirea identităţii spirituale, culturale şi naţionale a românilor de pretutindeni. Biserica Ortodoxă Română se străduieşte să edifice, deodată cu biserica din suflet, şi lăcaşuri de cult acolo unde există comunităţi româneşti, oferind astfel posibilitatea fiecărui român creştin ortodox aflat în străinătate să poată asculta sfintele slujbe în limba maternă, să se poată spovedi şi împărtăşi într-o comunitate românească, păstrând astfel legătura vie cu Biserica-Mamă.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prin competenţele şi atribuţiile sale în ceea ce pri­vește elaborarea și aplicarea politicii Statului român în domeniul relațiilor cu comunitățile româ­nești din afara frontierelor României, sprijină activitatea românilor de pretutindeni şi acordă finanţări nerambursabile şi alte mijloace de sprijin financiar, cu respectarea principiilor liberei concurenţe, eficacităţii, transparenţei şi tratamentului egal.

Toate aceste considerente au făcut ca, prin prezentul Protocol de cooperare, părţile să îşi afirme intenţia şi dorinţa comună de a identifica demersurile necesare pentru sprijinirea comunităţilor ortodoxe româneşti din străinătate, obiectivul principal fiind coordonarea eforturilor celor două instituții, în vederea utilizării expertizei și competențelor specifice pentru derularea de proiecte și acțiuni comune care să conducă la întărirea identității spirituale și culturale a românilor de pretutindeni.

Cele mai importante puncte ale acestui Protocol de cooperare sunt:

   1. Proiecte educaționale pentru românii de pretutindeni.

   2. Protejarea și revitalizarea tra­dițiilor și obiceiurilor românești.

   3. Susținerea manifestărilor culturale, în țară și în străinătate, destinate românilor de pretutindeni.

   4. Proiecte privind construcția, repararea, conservarea și dotarea bisericilor românilor de pretutindeni.

   5. Renovarea și întreținerea de muzee, case memoriale, monumente istorice, cimitire și altele asemenea.

   6. Construcția, renovarea, între­ți­nerea și dotarea bibliotecilor românilor de pretutindeni.

   7. Susţinerea eforturilor comune pentru consolidarea rolului edu­cațional, spiritual și identitar al parohiilor și mănăstirilor ortodoxe românești din afara României.

   8. Părțile vor efectua demersuri comune pentru susținerea proiectelor promovate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, inclusiv prin punerea la dispoziție, în măsura posibilităților, a spa­țiilor folosite de parohiile româ­nești, în special în zonele în care nu există misiuni diplomatice ale României.

   9. Părțile vor efectua demersuri comune pentru desfășurarea, în cadrul proiectului Școala de Duminică, a orelor de religie, având drept scop familiarizarea copiilor cu credința ortodoxă, cu legătura dintre poporul român și creștinism și cu respectarea libertății religioase.

În acest sens, părțile vor acționa în comun pentru consolidarea rolului identitar al parohiilor şi mănăstirilor ortodoxe românești din afara României, prin:

   a. Sprijinirea prezenței și acțiu­nilor acestora în statele în care există comunități ortodoxe româ­nești;

   b. Organizarea unor evenimente tradiționale cu ocazia sărbătorilor bisericeşti şi naţionale, precum și a unor manifestări culturale, sub formă de prelegeri, vizionări de filme, expoziții etc.;

    c. Organizarea, în funcţie de spa­țiile disponibile, a unor biblioteci cu un fond de carte românească, în special literatură pentru copii și manuale școlare.

 Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase şi comunităţi externe bisericeşti al Patriarhiei Române

 

Citeşte şi: „Păstrarea identității românești în afara frontierelor țării noastre”