Răspunsuri duhovniceşti: Biserica nu opreşte pe nimeni să meargă la medic când este bolnav
Cum să ne alăturăm celor aflaţi în suferinţă?
Sfântul Apostol Pavel spune: „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plâng. Fără îndoială că dorinţa Sfântului Apostol Pavel ar trebui să fie şi o dorinţă a noastră, însă lucrurile astea nu se pot provoca, nu se pot aranja ca să fie aşa. De exemplu, dacă mă duc undeva într-o sală şi se pune problema că trebuie să plângem şi eu zic „hai să plângem, că trebuie să plângem, poate cineva să plângă, doar pentru că i se cere să plângă?
Ce să facă mamele care nu pot duce până la capăt sarcina şi nasc copii morţi sau infirmi?
Dacă după mai multe sarcini mamele nu pot naşte nici un copil viu şi sănătos sau devin infirme din cauza sarcinilor extrauterine, să trăiască în curăţenie cu soţii lor, ştiind că la Dumnezeu are mai mare plată înfrânarea şi sfinţenia decât naşterea de fii. Apoi, să înfieze un copil sau doi. Însă în toate cazurile să urmeze sfatul duhovnicului.
Ce trebuie să facă tinerii care suferă de boli ereditare, ce se transmit copiilor prin naştere?
Dacă bolile ereditare nu sunt grave, să nască unul sau doi copii, cerând stăruitor ajutorul lui Dumnezeu, apoi să se înfrâneze de la viaţa conjugală. Iar dacă bolile părinţilor dunt grave, atunci să trăiească în înfrânare conjugală şi să înfieze copii şi vor avea plată de la Dumnezeu.
Femeile care nu pot avea copii pot face tratament la doctor pentru naşterea de fii?
Biserica nu opreşte pe nimeni să meargă la medic când este bolnav, în speranţa vindecării, fiindcă şi aceştia sunt lăsaţi de Dumnezeu pentru alinarea suferinţelor trupeşti ale oamenilor. Totodată, femeile, în timp ce urmează tratamentul prescris de medic, să postească şi să se roage lui Dumnezeu, cu credinţa că vor fi auzite şi miluite“
(Dialog cu părintele Teofil Părăian; arhim. Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în familie şi societate)