Răspunsuri duhovniceşti: „Fă toate cu smerenie şi dragoste, şi sigur te mântuieşti!“

Data: 17 Ianuarie 2009

Cum să procedeze un duhovnic cu cei pătimaşi, care nu se pot lăsa de păcat? Cum poate să-i vindece?

Obişnuinţa păcatului formează a doua natură în om. La tămăduirea acestei boli învechite trebuie un doctor iscusit, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, să facă această grea operaţie de salvare prin mărturisirea păcatelor. Prima treaptă de salvare a omului este spovedania cu căinţă. Apoi, urmează canonul. Păcătosul trebuie să facă un canon după putere pentru ispăşirea păcatelor sale. Cel mai mare canon pentru păcate este să le părăsească pentru totdeauna, adică să nu le mai repete. Dacă omul pătimaş, deşi făgăduieşte, nu se poate lăsa de păcate, atunci duhovnicul, după mai multe încercări, să se roage pentru el şi să-l trimită la alt duhovnic, mai iscusit.

Dacă vine vreun monah sau credincios de la alt duhovnic sau din altă parte şi cere unui duhovnic să-l mărturisească, este bine să-l primească sau nu?

Să-l primească numai pentru sfat duhovnicesc, iar la spovedanie să-l primească numai dacă i-a murit duhovnicul sau are binecuvântare şi dezlegare de la duhovnicul lui.

Cum să se roage monahii şi cei care nu pot participa la rugăciunile Bisericii din cauza ascultărilor sau a serviciilor?

Scopul este sufletul faptelor bune. Dacă părinţii sunt trimişi cu binecuvântare în ascultări pentru folosul obştii, s-o facă cu dragoste, rostind în taină Rugăciunea lui Iisus, că ascultarea este mai mare decât rugăciunea. Ascultarea este mucenicie de bună voie, spun Sfinţii Părinţi. Dacă faci ascultare cu dragoste şi rugăciune, o faci uşor şi bine şi te bucuri în Domnul, şi tu, şi cel ce te-a trimis, şi ai plată de la Mântuitorul pentru răbdare şi smerenie, că nu faci voia ta. Însă, în timpul liber nu te lenevi. Rogă-te la chilie, mai pune mâna pe o carte sfântă, mai cercetează un părinte bolnav. Fă toate cu smerenie şi dragoste, şi sigur te mântuieşti! (arhim. Ioanichie BĂLAN, Convorbiri duhovniceşti, cu ieroschimonahul Paisie Olaru)