Răspunsuri duhovniceşti: Postul, înfrânarea şi privegherea contribuie cel mai mult la curăţirea minţii

Data: 17 Aprilie 2009

Metaniile pot înlocui rugăciunea orală, citită pentru cel ce nu se poate ruga? Dar cel suferind şi bătrân poate să înlocuiască metaniile şi închinăciunile cu rugăciunea orală?

Pravila Bisericii recomandă celor ce nu pot citi să facă metanii şi închinăciuni, în loc de citirea sfintelor slujbe. Aceasta, pentru că, făcând metanii şi închinăciuni, credinciosul se angajează cu ceva real întru mântuirea sa. Cei bătrâni şi neputincioşi, precum şi oamenii bolnavi nu trebuie să fei îngrijoraţi că nu pot face metanii. Face fiecare ce poate şi cât poate, dar esenţial este ca fiecare să se silească să facă ceva pentru înaintarea lui în cele bune.

Ce rol au postul, înfrânarea trupului şi privegherea în dobândirea rugăciunii curate?

Postul, înfrânarea şi privegherea contribuie cel mai mult la curăţirea minţii, deci la rugăciunea curată. Cu aceste trei fapte bune au sporit în virtute toţi marii noştri sfinţi şi sihaştri, cum cântăm şi în troparul cuvioşilor pustnici: „Cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereştile daruri luând...“.

Ce este paza minţii şi cum o putem dobândi?

Paza minţii este, pe de o parte, luarea aminte la gândurile care ne trec prin minte, iar pe de altă parte, lucrarea de înlăturare din minte a gândurilor cu care nu ne putem prezenta oriunde şi oricând, adică a gândurilor rele. Bineînţeles, şi la aceasta ne ajută mult liniştea şi retragerea. (arhim. Ioanichie BĂLAN, Convorbiri duhovniceşti, cu arhim. Teofil Părăian)