Reflecții pe o filă de calendar
Măcar din când în când, în afară de sinaxar e bine să ne aruncăm ochii și pe calendarul laic, reflectând un pic la evenimentele istorice ale zilei.
Astfel, în 4 noiembrie 1856, la Galați începea prima conferință a puterilor europene, care discuta problemele de navigație pe Dunăre și care înființează Comisia Statelor alăturate Dunării. În prezent, din Comisia Europeană a Dunării fac parte 11 state: Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina și Ungaria, iar alte patru state au statutul de observator: Franța, Turcia, Olanda și Cehia. România joacă un rol esenţial, căci pe teritoriul nostru marele fluviu se varsă în Marea Neagră.
În 4 noiembrie 1862, inventatorul american Richard Gatling brevetează mitraliera. Într-un serial TV din anii 1970, există o scenă la care nu știi dacă să zâmbești ori să plângi: un pacifist fură prototipul mitralierei, îl suie într-o barcă și vâslește spre mijlocul lacului, unde urmează să-l arunce. De pe mal, inventatorul strigă disperat: „Nu face asta! Oricum e o armă mult prea puternică, n-o să aibă nimeni curaj s-o folosească!”...
4 noiembrie 1890: La Londra, se inaugurează City and South London Railway, prima linie de metrou din lume. Azi, numai metroul din Beijing însumează 815,3 kilometri, în vreme ce Bucureștiul are 79,26 km și 63 de stații, asigurând 20% din traficul de călători din oraș, și este în continuă dezvoltare, nu peste mult timp urmând să ajungă și la Aeroportul Henri Coandă.
Tot într-un 4 noiembrie, în 1899, este publicată cartea lui Sigmund Freud, Interpretarea viselor. Pe noi, românii, aflați într-un an cu numeroase alegeri, ne-ar interesa mai degrabă o interpretare a visurilor... Mai exact, a celor pe care ni le facem vizavi de aleși.
1922, 4 noiembrie: Britanicul Howard Carter și echipa lui găsesc intrarea în mormântul lui Tutankamon din Valea Regilor. Din păcate, descoperirile arheologice europene în Egipt s-au soldat cu o severă devalizare a acestora - pe scurt, fiecare a luat ce-a vrut.
4 noiembrie 1956: Invadarea Ungariei de către tancurile sovietice și instalarea guvernului contrarevoluționar condus de János Kádár; revoluția maghiară fusese declanșată în 23 octombrie. Luptele au durat până în 14 noiembrie şi s-au încheiat cu aservirea țării față de Moscova. Ciudat este că sovieticii au declanșat invazii la fiecare 12 ani: 1944 România, 1956 Ungaria, 1968 Cehoslovacia, 1980 Afganistan...
2008: Democratul Barack Obama devine primul președinte de culoare al Statelor Unite. 16 ani mai târziu, există șansa să câștige alegerile prezidențiale prima femeie.
2019: NASA anunță că a primit primul mesaj din spațiul interstelar de la nava spațială Voyager 2. Lansată în 1977, sonda se afla la peste 20 de miliarde de kilometri, distanță de la care luminii îi trebuie mai mult de 19 ore ca să ajungă până la noi...