Sfântul Mina, mare făcător de minuni
În Biserică sunt diferite categorii de sfinți. Toţi, însă, sunt cinstiţi de către creştinii care le cer ajutorul în tot timpul şi locul, primind de la ei daruri de vindecări, alinare în suferinţă şi ajutor în necazuri. Între cei mai cunoscuți sfinți de către poporul dreptcredincios este Sfântul Mare Mucenic Mina, pe care-l sărbătorim astăzi. El este considerat de evlavia populară mare făcător de minuni și grabnic ajutător mai ales pentru cei păgubiți.
Acest martir al lui Hristos a trăit în urmă cu peste 17 veacuri în timpul împăraţilor Dioclețian și Maximian, care au condus Imperiul Roman la cumpăna dintre cel de-al treilea şi al patrulea veac creştin, fiind unii dintre cei mai mari persecutori ai creștinilor din istoria Romei. Mina a fost un soldat creștin din armata romană, originar din Egipt. El s-a remarcat în mai multe bătălii prin vitejia sa, ceea ce a făcut să fie apreciat de superiorii săi militari care doreau să-l promoveze în cadrul cohortei din care făcea parte. Neîmpărtășind idolatria din armata romană, a părăsit legiunea din care făcea parte cohorta sa și s-a retras în asceză într-o zonă muntoasă, cu multe peșteri. Aici s-a nevoit în post și rugăciune, căutând desăvârșirea duhovnicească.
Marcat de râvnă pentru cuvântul Domnului nostru Iisus Hristos, a părăsit locul său de nevoință ascetică și a venit în lumea stăpânită de romani pentru a vesti Evanghelia mântuirii, în plină perioadă de aspră prigoană, când creștinismul era interzis prin lege. Plin de harul Duhului Sfânt, Mina, ostașul lui Hristos, a mărturisit cu îndrăzneală și curaj credința creștină. A fost reținut și interogat de autoritatea imperială pentru misiunea lui de propovăduire a lui Hristos. Pentru că nu accepta să părăsească creștinismul, a fost supus la mai multe chinuri pentru a apostazia. A rezistat, însă, la toate și a mărturisit până la capăt credința în Hristos, Domnul vieții. Sfârşitul binecuvântat l-a primit prin tăierea capului, trupul său fiind îngropat în patria sa, Egipt.
După ce creștinii au primit libertate în timpul domniei Sfântului Împărat Constantin cel Mare, în secolul 4, în Egipt a fost construită o biserică în cinstea Sfântului Mina. Aici este un loc unde s-au petrecut şi se petrec încă multe minuni datorită Sfântului Mucenic Mina, motiv pentru care creștinii au dezvoltat o evlavie deosebită faţă de acest martir al credinței în Hristos.
Cinstirea lui s-a răspândit în toată lumea creștină, iar astăzi el este cinstit în mod deosebit în Biserica Ortodoxă, dar și de creștinii copți din Egipt. În nordul acestei țări, nu departe de delta Nilului, există un mare complex monahal dedicat Sfântului Mare Mucenic Mina, care impresionează prin clădirile ce-l alcătuiesc.
La noi în țară există mai multe biserici închinate Mucenicului Mina unde, de ziua lui de serbare, mulți români vin să-l cinstească și să-i mulțumească pentru ajutorul primit. Și noi îl cinstim astăzi, rugându-l să asculte rugăciunile noastre și să ne izbăvească din primejdii, mărturisind minunile lui săvârşite cu puterea Duhului Sfânt și zicând: „Bucură-te, Sfinte Mare Mucenice Mina, mult-pătimitorule!”