Tinerii, misionari ai Bisericii în societatea de azi
Anul 2016 în Patriarhia Română a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox”. În acest context, au fost evidenţiate aspecte privind formarea spirituală a tinerilor, orientarea lor spre însuşirea valorilor perene prin intermediul Familiei, Bisericii şi Şcolii, dar şi importanţa educaţiei creştine a tinerilor şi a participării lor la viaţa comunității creştine.
Provocările la care sunt supuși tinerii din partea unei societăți secularizate şi globalizate - sărăcită de valori spirituale, supusă unor permanente schimbări, crize economice și morale: emigrația, consumul de alcool, droguri, libertinaj, violență etc. - au determinat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să dedice anul 2016 educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox. În acest sens, a fost organizată o serie de evenimente care a avut menirea de a contribui la o mai bună înţelegere a importanţei educaţiei religioase a tinerilor, ca lumină pentru viaţa în familie, în Biserică şi în societate. „Credința în Dumnezeu este cea mai mare zestre spirituală pe care Familia, Biserica, Școala și Comunitatea o pot transmite copiilor, pentru că ea îi ajută pe tineri să facă deosebire între valori eterne și valori efemere şi le formează personalitatea, învăţându-i să cultive bunătatea şi omenia, iubirea de Dumnezeu şi de semeni, recunoştinţa faţă de generaţiile trecute şi responsabilitatea faţă de prezent şi de viitor. [...] Promovarea educației religioase, care include deopotrivă evidențierea unor repere spirituale ca lumină pentru viață și a unei elementare culturi religioase, constituie şi un act de mărturisire a identității profunde a sufletului familiei românești și a tradiției învățământului românesc, care a început în școlile înființate de Biserică în apropierea locașurilor de cult”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cu prilejul proclamării în data de 1 ianuarie 2016, la Catedrala Patriarhală, a anului 2016 drept „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea
Unul dintre cele mai importante evenimente din programul manifestărilor dedicat „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox” a fost „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea” de la București, în perioada 1-4 septembrie. Organizată de Patriarhia Română, împreună cu Arhiepiscopia Bucureştilor, întâlnirea internaţională a reunit peste 2.500 de tineri din Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Alexandriei şi a Întregii Africi, Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Sârbă, Patriarhia Bulgară, Patriarhia Georgiei, Biserica Ortodoxă a Ciprului, Biserica Ortodoxă a Poloniei, Biserica Ortodoxă a Albaniei şi din eparhiile din ţară şi din diasporă ale Patriarhiei Române. De asemenea, au fost prezenţi tineri din nordul Bucovinei istorice, sudul Basarabiei şi din Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai Vicariatului Ortodox Ucrainean din ţara noastră. Pe parcursul celor patru zile, tinerii au participat la ateliere de lucru, desfăşurate în sălile şcolilor partenere, au vizitat obiective turistice din Bucureşti şi au asistat la o conferinţă duhovnicească, urmată de o procesiune, respectiv la un concert. Festivitatea de încheiere a avut loc la Catedrala Mântuirii Neamului, după săvârşirea Sfintei Liturghii.
Congresul Internațional de Teologie
Evenimentele omagiale au continuat în perioada 3-7 septembrie cu lucrările Congresului Internațional de Teologie „Educaţia religioasă a tinerilor în contextul secularizării actuale”, care s-au desfăşurat la Palatul Patriarhiei. Congresul a fost organizat de Sectorul teologic educaţional în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. La evenimentul academic au participat reprezentanţi ai instituţiilor de stat, ierarhi, preoţi profesori, specialişti în ştiinţele educaţiei din România şi responsabili cu educaţia religioasă a tinerilor, delegaţi din partea Bisericilor Ortodoxe surori. Scopul congresului a fost de a cunoaşte, de a analiza şi de a valorifica propunerile tinerilor, concretizate în urma atelierelor de lucru din cadrul Întâlnirii internaţionale.
Congresul național „Hristos împărtășit copiilor”
Tot în luna septembrie, în perioada 19-21, a avut loc Congresul național „Hristos împărtășit copiilor”, ediția a IX-a, organizat de Patriarhia Română la Centrul național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București. Au participat reprezentanţi din partea Organizaţiei World Vision România, a Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, a Sectorului teologic educaţional al Patriarhiei Române, precum şi consilierii şi inspectorii responsabili cu activitatea catehetică din fiecare eparhie din ţară. În cadrul sesiunilor de lucru au fost reliefate importanţa intensificării activităţilor catehetice şi a cooperării dintre Familie, Biserică şi Şcoală, necesitatea educaţiei şi formării tinerilor în spiritul valorilor creştin-ortodoxe şi a promovării unei educaţii integrale, deopotrivă intelectuală şi spirituală, personală şi socială.
Alte evenimente naţionale dedicate Anului omagial au fost Concursul naţional de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, ediția a IX-a, organizat în perioada 1 martie - 27 octombrie; Concursul național de creaţie „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”, derulat în 15 decembrie 2015 - 21 mai 2016; Concursul naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, ediția a V-a, desfăşurat în perioada 1 februarie - 21 mai 2016.
Acțiuni și proiecte culturale, sociale și filantropice
Numeroase evenimente dedicate temei omagiale a educației religioase a tinerilor creștini ortodocși au fost organizate şi la nivelul eparhiilor şi al instituţiilor de învăţământ teologic ale Bisericii Ortodoxe Române. Au avut loc conferințe, simpozioane, colocvii, seminarii şi alte diverse activităţi religioase, culturale, educative şi pastorale misionare care au adunat tineri și invitați din țară și din străinătate.
De asemenea, au fost cooptaţi copii şi tineri în acțiuni și proiecte social-filantropice derulate de centrele eparhiale, precum și de unitățile de cult din cuprinsul acestora, în parteneriat cu diverse instituții sociale, spitale sau penitenciare, care au prilejuit acordarea de ajutoare materiale sau financiare celor aflați în nevoie; au fost organizate tabere, concursuri, activități creative cu specific creștin pentru copii și tineret de către centrele eparhiale sau de parohiile din cuprinsul acestora; au fost tipărite diverse lucrări dedicate educației religioase a tineretului creștin ortodox de către editurile Patriarhiei Române şi ale centrelor mitropolitane și eparhiale. În mass-media bisericească locală (foi parohiale, reviste eparhiale, posturi de radio existente în unele eparhii ale Patriarhiei Române, site-urile eparhiilor sau parohiilor ortodoxe române) şi centrală (Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române) au fost prezentate mărturii despre valoarea educației religioase a tineretului ortodox.
Pe parcursul anului 2016, acţiunile de voluntariat din cadrul campaniei naţionale „Donează sânge! Salvează o viață!” au cuprins în special tineri din peste 42 de orașe din țară, iar cele din cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, de asemenea, au cooptat numeroşi tineri voluntari, precum şi beneficiari copii şi tineri.
Întreg spectrul de activităţi a reliefat dorinţa tinerilor atât de a se implica în activităţile Bisericii, cât şi ca alături de ei să fie Biserica, în ceea ce priveşte aflarea unor răspunsuri la întrebările spirituale şi identitare.
Tabere și ateliere de creație în toate eparhiile
Anul acesta a fost un an plin de activități dedicate educației tineretului ortodox, în fiecare eparhie fiind organizate manifestări menite să sporească conștiința ortodoxă și dragostea față de Hristos și Biserica Sa. Fie că este vorba de întâlniri cu diferiți duhovnici, fie că este vorba de tabere școlare sau pelerinaje, tinerii au gustat cu deosebită bucurie fiecare activitate.
Atât înainte, cât și după Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea care a avut loc în toamnă la București, reprezentanții departamentelor responsabile de activitățile cu tinerii din fiecare eparhie au organizat întâlniri care să preceadă dar și care să sedimenteze informațiile primite la întâlnirea de la București. La numeroase activități au participat și ierarhii locului care au împărtășit cuvinte de învățătură și au răspuns întrebărilor tinerilor.
Un loc aparte unde au fost organizate în ultimii ani tabere este Centrul pastoral misionar „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău. În cadrul taberelor tinerii au avut ocazia să mediteze, să dialogheze și să dezbată diferite teme propuse de organizatori. Cele mai multe evenimente au fost organizate aici de Arhiepiscopia Iașilor, dar și alte eparhii au adus tinerii la centrul de sub bătrânul Ceahlău.
Și în Arhiepiscopia Sibiului au fost organizate diferite evenimente cu tinerii, între acestea numărându-se tabăra de limba engleză de la Sâmbăta de Sus, tabăra națională de la Sâmbăta de Sus, tabăra națională de la Zâbala, tabăra foto de la Sâmbăta sau tabăra internațională de tineret. De asemenea, a fost derulat proiectul „Împreună pentru tineri: Școala și Biserica” în cadrul căruia au fost desfășurate diferite ateliere cu tinerii.
Totodată, Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și Centrul Arhidiecezan de Diagnoză și Cercetare Catehumenală Omiletică și în Pedagogia și Metodologia Religiei „Mitropolit Andrei Șaguna” (CADCO) au organizat un program de cateheze pentru tineri și copii intitulat „Pe cale spre Betleem”. Au avut loc activităţi catehetice, vizionări de filme şi dialoguri culturale.
Și în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului au fost numeroase activități cu tinerii, majoritatea parohiilor organizând fie cateheze, fie tabere pentru tineri, întâlniri cu mari duhovnici sau seri duhovnicești. De exemplu, în perioada 4-6 noiembrie, arhiepiscopia a organizat o tabără oferită ca răsplată pentru voluntarii din asociațiile și grupurile parohiale de tineret clujene care s-au implicat în organizarea taberelor de copii, adolescenți și tineri din acest an.
Tabăra de mulțumire dedicată voluntarilor este o încununare și o recompensă pentru implicarea lor în cele peste 20 de tabere pentru copii, adolescenți și tineri, organizate anul acesta prin Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Cluj şi Asociaţia Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români (ATCOR) Cluj.
În intervalul 1-7 iunie, în vecinătatea Mănăstirii Tismana, Arhipiscopia Craiovei și Institutul Cultural Român (ICR) au organizat tabăra internațională „Matrice culturală şi spirituală românească”. Peste 100 de copii din afara graniţelor ţării au participat la cele două serii ale taberei. Tinerii au fost selectaţi din comunitățile istorice din vecinătatea României. La deschidere au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și Radu Boroianu, preşedintele ICR.
În Arhiepiscopia Timișoarei, la Mănăstirea Timişeni Şag, a avut loc în această vară a doua ediţie a taberei de creaţie „Icoana în suflet de copil”. Această tabără a fost organizată de Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timişoarei, în colaborare cu Facultatea de Arte şi Design din Timişoara şi cu Consiliul Judeţean Timiş.
Tabăra s-a desfăşurat în două serii a câte 15 elevi, prima pentru clasele IX-XI, iar a doua pentru clasele VII-VIII.
Acest proiect s-a adresat elevilor clasaţi pe primele locuri la Olimpiada naţională de religie, etapa judeţeană, precum şi la alte concursuri şcolare. Prin această acţiune, Arhiepiscopia Timişoarei a dorit să acorde o atenţie specială elevilor merituoşi, ataşaţi de valorile Bisericii şi dornici să împărtăşească şi altora din credinţa şi dragostea lor pentru Dumnezeu.
Activități similare au fost organizate de toate centrele eparhiale.