Tinerii - trăitori ai credinţei ortodoxe şi misionari ai Bisericii
Organizarea Consfătuirii Naționale a Asociației Studenților Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR) în contextul anului 2021, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al pastorației românilor din afara României, reprezintă o bună ocazie pentru evaluarea activităților pe care studenţii ortodocşi le-au desfășurat până în prezent, dar și pentru proiectarea altora noi, în perspectiva intensificării misiunii tinerilor în viața Bisericii.
Într-o societate secularizată, în care credința în Dumnezeu și valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitatea, unii tineri sunt debusolați și fără un ideal major în viață.
În acest context social, este benefic și lăudabil elanul tinerilor, de căutare a sensului vieții și a comuniunii constante în prietenie, familie și comunitate.
Ne bucurăm când mulți tineri credincioși și harnici participă intens la viața și activitățile misionare ale Bisericii, în plan spiritual, educațional, cultural și social-filantropic, fie individual, fie prin intermediul organizațiilor de tineret. Toți acești tineri sunt o mare binecuvântare și un real sprijin pentru Biserică.
Hristos-Domnul, Care a mărturisit despre Sine: „Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8, 12), a spus și ucenicilor Săi chemați la misiune: „Voi sunteți lumina lumii” (Matei 5, 14) și i-a îndemnat, zicând: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât, văzând faptele voastre cele bune, să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16).
Așadar, după cum odinioară Hristos i-a chemat pe ucenicii Săi la apostolat, tot așa Biserica lui Hristos îi cheamă azi pe tinerii ei la misiune, la cultivarea iubirii faţă de Dumnezeu şi de semeni. În acest sens, un tânăr în căutare de viață și iubire veșnică poate deveni cu adevărat un tânăr entuziast şi activ pentru a sprijini lucrarea și misiunea Bisericii lui Hristos în societate.
Cu alte cuvinte, menirea sau misiunea tânărului creştin-ortodox cuprinde nu doar acumularea de cunoștințe intelectuale din cărți și lumină din viața liturgică ortodoxă, ci și împărtășirea acestei lumini spirituale celorlalți tineri din comunitatea universitară și chiar celor din societate, în general.
Dragi tineri, în acest sens, vă felicităm pentru contribuția dumneavoastră la organizarea și buna desfășurare a manifestărilor aniversare, intitulate Serbarea de la Putna - 150. Continuitatea unui ideal (Mănăstirea Putna, 14-16 august 2021), care au marcat împlinirea a 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” şi de la „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, organizate la Putna, în anul 1871, din inițiativa poetului Mihai Eminescu și a altor tineri studenți din generația sa. Cu acel prilej am subliniat că pelerinajul tinerilor români din țară și din străinătate la Putna a reprezentat o frumoasă afirmare a unității românești de cuget şi simțire, dar şi că iubirea de Patrie înseamnă, în acelaşi timp, rugăciune şi comuniune, afecțiune şi acțiune pentru România. Comoara spirituală a inimilor românilor de pretutindeni poate deveni bucurie pentru prezentul şi viitorul României, dacă unim credința cu fapta, iubirea de neam cu dialogul interetnic și libertatea cu solidaritatea.
Ne rugăm lui Dumnezeu să vă binecuvânteze cu sănătate şi mult spor în toate activitățile, dăruindu-vă tuturor pace și bucurie, înțelepciune și curaj în mărturisirea iubirii lui Hristos, Mântuitorul lumii.
Cu aleasă prețuire și părintești binecuvântări,
†Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
*Mesaj transmis cu prilejul Con-sfătuirii Naționale a Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), Bucureşti, 10-12 septembrie 2021.