Un secol de la moartea istoricului Dimitrie Onciul

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 20 Martie 2023

În data de 20 martie se împlinesc 100 de ani de la moartea celui considerat întemeietorul școlii critice în istoriografia românească, bucovineanul Dimitrie Onciul (26 octombrie 1856 - 20 martie 1923). S-a născut la Straja, în fostul județ Rădăuți, în familia preotului Dumitru Onciul.

A studiat istoria și geografia la Cernăuți, apoi la Viena. Din 1896 a devenit profesor de istorie la Universitatea din București, unde a predat până la sfârșitul vieții. A fost decan al Facultății de Litere și Filosofie și, timp de 23 de ani, director al Arhivelor Statului din București. A fost, de asemenea, membru titular al Academiei Române, vicepreședinte și apoi președinte al acestei instituții. În istoriografie, „a pledat mereu pentru studierea aprofundată a documentelor, pentru a identifica adevărul istoric”, după cum nota în revista „Historia” cercetătorul Constantin Ungureanu de la Muzeul Național al Bucovinei. Este întemeietorul Comisiei Consultative de Heraldică.

În memoria sa, la Straja, în localitatea natală, a avut loc sâmbătă, 18 martie 2023, sesiunea de comunicări „Dimitrie Onciul - Istoric, Profesor, Fondator, Patriot”, urmată, duminică, de o slujbă de pomenire, iar astăzi de o ședință solemnă a Consiliului Local. O slujbă de pomenire a avut loc sâmbătă și la Cernăuți, la mormântul lui Dimitrie Onciul din Cimitirul românesc de la Horecea, precum și sfințirea criptei acestuia, restaurată de Asociația pentru Protecția Patrimoniului București, cu sprijinul Societății „Golgota” a românilor din Ucraina. De asemenea, la Palatul Național al Românilor din Cernăuți a fost vernisată o expoziție documentară și a avut loc o masă rotundă despre viața și activitatea cărturarului.