Un sfert de veac la seminarul andreian

Un articol de: Gheorghe Butuc - 27 Noiembrie 2015

Seminarul Teologic de la Dunărea de Jos, cu temelie apostolică în misiunea Sfântului Apostol Andrei, după care şi-a luat numele, are drept scop prelungirea acestei apostolicităţi peste veacuri. Consecvent misiunii şi chemării sale, Seminarul Teologic `Sfântul Apostol Andrei”, greu încercat de vitregiile istoriei, aniversează anul acesta 25 de ani de la reînființare.

În anul 1990, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire ierarh Antim Nica, Arhiepiscopul Du­nării de Jos, și cu eforturile Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, pe atunci Arhiereu-vicar, Seminarul își redeschidea porțile cu mult entuziasm. Astfel, urmare a demersurilor făcute de Eparhia Dunării de Jos, prin Hotărârea sa cu nr. 3415/3-4 aprilie 1990, Sfântul Sinod a aprobat reînfiinţarea Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, începând cu anul şcolar 1990-1991.

În toţi aceşti ani, numeroase personalități bisericești și culturale au vizitat Seminarul andreian, consemnând gânduri alese în Cartea de Aur a şcolii. Dintre aceștia amintim vizita din 29 noiembrie 1999 a Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, adormitul întru fericire Patriarh Teoctist și mulți alţii.

Dintre absolvenții seminarului, unii s-au dovedit a fi personalități de seamă ale Bisericii, școlii și științei ro­mânești, sprijinind cu sârg propăşirea neamului şi a Bisericii. Cei mai mulți dintre ei sunt clerici cu vocație aleasă, care păstoresc cu demnitate şi responsabilitate parohiile din Eparhia Dunării de Jos, din țară sau din străinătate.

La ora actuală, corpul profesoral este alcătuit din 8 profesori clerici sau teologi și 20 de profesori laici, la care se adaugă 3 pedagogi. Cei 209 elevi studiază la cele două specializări ale școlii: pastorală şi patrimoniu (din anul 2003). Seminarul gălăţean s-a evidenţiat constant prin rezultatele de excepţie obţinute de elevi la Olimpiadele Naţionale pentru Seminariile Teologice, la diferite discipline, cum ar fi: Dogmatică ortodoxă, Studiul Vechiului şi Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române sau Pictură bisericească. De asemenea, performanţele corului şcolii noastre sunt remarcabile, având în palmares câştigarea mai multor concursuri naţionale, participări la festivaluri naţionale şi internaţionale şi câteva CD-uri înregistrate. În ton cu misiunea pe care şi-a fixat-o: „Cunoaşterea lui Dumnezeu este împlinirea umanităţii”, Seminarul îşi dezvoltă continuu toate resursele de care dispune, pentru a fi o şcoală modernă şi de tradiţie, cu deschidere europenă.

Din anul 2012, la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, au fost înființate și clase primare, iar de anul acesta şcoala noastră primeşte şi fete, la secţia de patrimoniu, urmând ca pe viitor planul nostru şcolar să se deschidă şi către alte specialităţi de studiu, țintind către o școală de excelenţă educaţională.

Toate acestea confirmă cumva gândurile profetic scrise în Cartea de Aur acum 25 de ani de arhipăstorul nostru, Înalt­preasfințitul Părinte Casian: „În covata Sfântului Apostol Andrei se frământă și apoi crește «pâinea neamului», preotul ortodox român, spre care se îndreaptă astăzi cele mai legitime așteptări ale neamului. Binecuvântăm pe Dumnezeu, că ne-a dăruit școala și dascălii de astăzi, în ograda bătrânului Seminar «Sfântul Apostol Andrei» la Galați, mărturie seculară, arc peste timp și «corabie» statornică la Dunărea de Jos, locul blagoslovit cu «semințele» Cuvântului lui Dumnezeu, încă din începuturi. Dumnezeu să ne ajute ierarhilor, directorului Seminarului, distinsului corp profesoral și ucenicilor să continuăm tradiția înain­tașilor și să nu dezamăgim exigențele de mâine ale ur­mașilor, care vor fi așa cum le vor forma păstorii! Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!”