„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
70 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului
În Duminica a 23-a după Rusalii, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara au avut loc o serie de evenimente dedicate împlinirii a șapte decenii de la reînființarea Mitropoliei Banatului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu preoţii consilieri de la Centrul eparhial, preoții și diaconii de la Catedrala Mitropolitană.
Din soborul ierarhilor slujitori au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și Episcop locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În timpul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii și personalitățile care au contribuit la împlinirea visului bănățean din această parte a țării de a avea o mitropolie: Mitropolitul Vasile Lăzărescu, protopopul Dimitrie Țichindeal, avocatul Emanoil Ungurianu, protopopul Dimitrie Țiucra ș.a.
La momentul rânduit, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu a rostit cuvântul de învățătură, explicând numeroșilor credincioși bănățeni prezenți la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică de la Evanghelistul Luca, cap. 8, 26-39, în care se vorbește despre vindecarea minunată săvârșită de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos asupra demonizatului din ţinutul Gherghesenilor.
După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, adresându-se ierarhilor prezenți, clericilor, oficialităților și credincioșilor care au umplut până la refuz catedrala din Timișoara, a subliniat importanța momentului istoric petrecut în urmă cu șapte decenii și rolul deosebit pe care l-au avut atunci ctitorii Mitropoliei Banatului, în frunte cu vrednicul de pomenire Mitropolit Vasile Lăzărescu. Părintele Mitropolit Ioan a arătat că eparhia din această parte de țară s-a aflat sub permanenta purtare de grijă a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș: „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș nu a dorit ca scaunul său vlădicesc de Mitropolit al Timișoarei să rămână pustiu până la sfârșitul veacului și, ascultând rugăciunile credincioșilor și clerului din eparhia pe care a păstorit-o, a mijlocit să ni se dăruiască iarăși un ierarh care să ostenească în ogorul Domnului și să conducă pe bunii credincioși bănățeni pe cărarea Împărăției lui Dumnezeu. Astfel, în urmă cu 70 de ani, pe data de 26 octombrie, în locul unde stăm noi acum ca ierarhi și frățiile voastre ca mireni stăteau Mitropolitul Vasile Lăzărescu, alți ierarhi din părțile Transilvaniei și mulțimea credincioșilor, mulțumind lui Dumnezeu pentru că le-a ascultat rugăciunile, și Mitropolia Banatului a revenit la viață”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.
Evenimentele dedicate celor șapte decenii de la reînființarea Mitropoliei Banatului au debutat de sâmbătă, 21 octombrie, la Centrul eparhial, odată cu organizarea Simpozionului național „Martiri și mărturisitori ai dreptei credințe în timpul regimului comunist. 70 de ani de la reînființarea Mitropoliei Banatului”, la care au participat clerici și mireni, academicieni, cadre universitare, oameni de cultură și studenți.
„Toate aceste manifestări aduc în mintea și sufletul nostru o undă de pioasă recunoștință și un gând frumos pentru toți, clerici și mireni, care s-au rugat Bunului Dumnezeu și au susținut cu toată tăria ființei lor în fața autorităților de acum 70 de ani necesitatea de a avea un centru mitropolitan la Timișoara care să lumineze cu lumina învățăturii Evangheliei, a culturii și a limbii noastre românești peste plaiurile Antimisului Banatului”, a subliniat preotul Ionel Popescu, vicar eparhial.
Scurt istoric
Viața bisericească în părțile Banatului este deosebit de dinamică și a cunoscut de-a lungul vremurilor diferite forme de organizare. De la străvechile centre episcopale, amintite în documentele vremurilor, precum cele de la Cenad, Tibiscum, Jupa, Caransebeș, Mehadia, s-a ajuns iată, la scaunul episcopal de la Timișoara, în care a slujit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (1650-1653). De atunci și până în secolul XX, credincioșii din zona de câmpie a Banatului s-au aflat sub păstorirea ierarhilor de la Caransebeș, Vârșeț și Arad.
După Marea Unire de la 1 decembrie 1918, Timișoara s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere economic, cultural și social, așa încât se simțea tot mai acut nevoia de a avea un centru eparhial în Capitala Banatului. Unul dintre vrednicii noștri înaintași afirma în acei ani că Timișoara va deveni un centru urban important dacă va avea două instituții fundamentale: Universitatea și Mitropolia. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul 1939 s-a reînființat Episcopia Timișoarei și la 25 martie 1941 a fost instalat întâiul ei ierarh, Episcopul Vasile Lăzărescu, fiu al Banatului de câmpie. Sub păstorirea înțeleaptă și rodnică a Episcopului Vasile Lăzărescu, în anul 1947, scaunul episcopal de la Timișoara a fost înălțat la rangul de Arhiepiscopie și apoi de Mitropolie a Banatului. După Hotărârea Sfântului Sinod de reînființare a Mitropoliei Banatului a fost emis și Decretul regelui Mihai, iar Patriarhul Nicodim a semnat Gramata Patriarhală de înființare a Mitropoliei. În ședința din 24 aprilie 1947 a Sinodului Permanent, ierarhii români, „lucrând sub ocrotirea și insuflarea Preasfântului și de viață făcătorului Duh, apreciind cum se cuvine stăruința în dreapta credință și atașamentul față de Biserica străbună a fiilor săi duhovnicești de pe frumoasele plaiuri bănățene, exteriorizate și prin sacrificiile materiale cu care au ridicat deosebit de frumosul locaș al Domnului în orașul Timișoara, au găsit de bine să ia în considerare cererile repetate ale acestor credincioși bănățeni pentru înălțarea în rang a episcopiei lor din Timișoara”.
În data de 26 octombrie 1947, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a fost întronizat întâiul Arhiepiscop și Mitropolit al reînființatei Mitropolii, Episcopul Vasile Lăzărescu. A fost un moment de o importanță istorică aparte, dar și foarte emoționant pentru toți clericii, monahii și credincioșii bănățeni care în felul acesta și-au văzut împlinit dorul de a avea mitropolie și au primit răsplata luptei purtate de-a lungul atâtor ani pentru a repune Timișoara în rândul centrelor mitropolitane ale Bisericii noastre.