„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Binecuvântări arhierești de Ziua Imnului Național
Duminică, 29 iulie, când a fost sărbătorită și Ziua Imnului de Stat, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către un sobor de preoți în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a liturghisit în biserica Parohiei Chişineu-Criş II, Protopopiatul Arad.
În Duminica a 9-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană din Timișoara de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă, împreună cu credincioșii bănățeni, s-au rugat și nepotul regelui Mihai I, Nicolae Medforth-Mills, și logodnica acestuia, Alina Binder. După otpustul Sfintei Liturghii, chiriarhul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, explicând Evanghelia duminicală de la Matei 14, 22-34.
Între Casa Regală a României și Timișoara există o vădită legătură, având în vedere că regele Mihai a fost foarte legat de urbea de pe Bega, mai ales că a ctitorit Catedrala Mitropolitană, fiind prezent, alături de Patriarhul Miron Cristea, la târnosirea acesteia la 6 octombrie 1946. După anii 1990, atât Majestatea Sa Regală, cât și membrii familiei regale au participat de mai multe ori la slujbele de Înviere sau de Crăciun, oficiate în monumentalul locaș de cult.
Imediat după slujbă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a participat la manifestările religios-militare, desfășurate în Piața Libertății, cu prilejul Zilei Imnului Național al României. După slujba religioasă, oficiată de ierarh, au urmat mai multe alocuțiuni din partea autorităților județene. În acest sens, prefectul județului Timiș, Eva Georgeta Andreaș, a dat citire mesajului ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, cu prilejul acestei zile.
La evenimentele dedicate Zilei Imnului de Stat au participat, pe lângă locuitorii orașului de pe Bega, și reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, precum şi nepotul regelui Mihai. Ceremoniaul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare.
Duminica a 9-a după Rusalii la Catedrala Arhiepiscopală din Arad
Ziua Imnului Naţional a fost marcată duminică, 29 iulie, la Arad printr-un ceremonial militar şi religios, la care au participat Mihai Fifor, ministrul apărării naționale, Florentina Horgea, prefectul județului Arad, deputatul Dorel Căprar, președintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaților, deputatul Adrian Todor, precum și șefii structurilor din Ministerul de Interne și Ministerul Apărării Naționale, precum și ale instituțiilor deconcentrate, cadrele militare în rezervă sau retragere, reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari și ai partidelor politice. Manifestările dedicate Imnului Naţional al României au debutat duminică dimineața, la ora 9:00, prin oficierea unei slujbe religioase de către IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În alocuţiunea rostită, Înaltpreasfinţia Sa a elogiat prin cuvinte alese Imnul național al ţării noastre și importanța lui pentru poporul român. Programul a continuat cu o alocuţiune privind simbolistica versurilor Imnului naţional al României, susţinută de reprezentantul Muzeului Judeţean Arad. După intonarea imnului de toți cei prezenți, a urmat un spectacol oferit de fanfara militară: cântece patriotice și nu numai, interpretate de fanfară. Ceremonia a fost încheiată cu defilarea gărzilor din structurile MAI și din Garnizoana Arad.
După ce a luat parte la manifestările dedicate Imnului Național al României, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a participat la Sfânta Liturghie săvârșită de către un sobor de preoți în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad.
La momentul rânduit, chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură. „Pronia veghează mereu, în orice împrejurare legată de timp și spațiu, ca această corabie să ajungă la țintă. Reiese faptul și din potrivirea de acum a Duminicii a 9-a după Rusalii cu sărbătoarea Imnului nostru național ce amintește și mărturia istoriei creștine, ca și biruința crucii și încă de la început o referire la cuvintele pauline privind deșteptarea la o viață pilduitoare (cf. Efes. 5, 14). Temelia Bisericii este Mântuitorul Însuși, Care asigură unitatea de învățătură și trăire creștină”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși care s-au bucurat de binecuvântarea și prezența chiriarhului locului.
Slujire arhierească în Parohia Crișineu-Criș
Duminica a 9-a după Rusalii a reprezentat, pentru credincioşii ortodocşi ai Parohiei Chişineu- Criş II, Protopopiatul Arad, o zi de aleasă bucurie, întrucât, cu încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în mijlocul lor a poposit Preasfinţitul Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările exterioare şi interioare care s-au săvârşit la acest sfânt locaş.
La Sfânta Liturghie, pe lângă credincioși, au luat parte oficialități locale și fiii parohiei: Aurel Ardelean, președintele UVVG din Arad, profesor univ. dr. Eugen Gagea și domnul Iosif Matula, fost președinte al CJA și europarlamentar.
La vremea cuvenită, Preasfinţitul Emilian Crişanul a rostit cuvântul de învăţătură despre „Umblarea omului pe valurile acestei vieți în corabia lui Hristos”, în care a făcut referire la Evanghelia Duminicii a 9-a după Rusalii în care se relatează umblarea pe mare a Mântuitorului și potolirea furtunii - Matei 14, 22-34. La sfârşitul Sfintei Liturghii, ierarhul i-a oferit preotului paroh Albiș Dan-Viorel, din partea Centrului eparhial și a Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, distincţia de iconom stavrofor, în semn de apreciere pentru frumoasele realizări. La finalul slujbei, corul parohiei dimpreună cu clericii și credincioșii au intonat Imnul de stat cu prilejul Zilei Naționale a Imnului României.