„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Duminica a 3-a după Rusalii în Banat
În Duminica a 3-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a târnosit biserica Parohiei Toc, Protopopiatul Lipova, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a resfințit biserica Parohiei Bucoșnița.
Sute de timișoreni au participat, în Duminica a 3-a după Rusalii, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a comandantului Garnizoanei Timișoara, precum și a cadrelor militare din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Timișoara. Întrucât ziua de 26 iunie este Ziua Drapelului Național, după otpustul Liturghiei, Mitropolitul Banatului a binecuvântat cu apă sfințită tricolorul României, care va rămâne în Sfântul Altar până mâine dimineață, când va fi purtat, în procesiune, pe străzile orașului, până la Instituția Prefectului Județului Timiș, unde va fi arborat. Tot la sediul Prefecturii vor fi organizate mai multe programe și manifestări cultural- educative, cu caracter științific și evocator, consacrate istoriei patriei, dar și ceremonii militare specifice.
La finalul Liturghiei, chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătură atât despre Evanghelia duminicii, cât și despre semnificațiile drapelului național, subliniind faptul că acesta, prin culorile sale, este o întruchipare a celor trei Principate Române: Moldova, Țara Românească și Transilvania. „Luni, în calendarul României este consemnată Ziua Drapelului Național. După rânduială, el se depune cu o seară înainte în catedrale și biserici ca să fie sfințit și apoi ridicat pe cel mai înalt catarg din orașele din țară. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza spunea că «drapelul este România», iar eu spun că drapelul este «icoana României». Încă de la început, Biserica și conducerea țării au sfințit această icoană a României. Astăzi, prin harul lui Dumnezeu, nu am sfințit o pânză tricoloră, ci am sfințit țara, România. Acest lucru se întâmplă când se sfințește un drapel; se sfințește țara, al cărei simbol este drapelul. Dumnezeu, prin aceste rugăciuni de sfințire a drapelului, să sfințească și să binecuvânteze țara noastră!”, a mai spus Mitropolitul Banatului.
Târnosirea bisericii din Parohia Toc, Protopopiatul Lipova
În Duminica a 3-a după Rusalii, Parohia Toc din Protopopiatul Lipova a trăit alese clipe de sărbătoare prilejuite de sfințirea bisericii din localitate. La primele ore ale dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Toc. Înconjurat de un sobor de preoți avându-l în frunte pe părintele Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, chiriarhul a săvârşit slujba de sfințire a bisericii.
În mesajul de bun venit adresat ierarhului, părintele Ioan Jidoi a făcut o punte de legătură între înaintași, amintind pe vrednicul de pomenire Mitropolit al Timișoarei, Vasile Lăzărescu, care, în urmă cu 70 de ani, a aşezat sfinte moaște în piciorul Sfintei Mese a acestui locaş. Cu trecerea vremii, biserica a avut nevoie de lucrări de consolidare şi restaurare.
După slujba de târnosire și reașezarea sfintelor moaște în Prestol, chiriarhul arădean a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul de vară special amenajat pentru această ocazie.
În cuvântul de învățătură intitulat „Gătirea căilor Domnului”, chiriarhul a arătat cum trebuie să fie viaţa creştină, prin urmarea principiilor morale şi înfrumuseţarea firii înconjurătoare, întru toate subliniindu-se lucrarea lui Dumnezeu. Pitorescul zonei îndeamnă la slăvirea creaţiei, prin care toate tind către desăvârşire. „Grija credincioşilor faţă de casa Domnului, prin înnoirea şi înfrumuseţarea sfintelor biserici, mai ales în acest an omagial pe care-l traversăm, dedicat pictorilor şi iconarilor, pune în lumină mai mult purtarea de grijă a lui Dumnezeu faţă de Biserică şi lume”, a subliniat ierarhul.
La finalul slujbei, părintele Romulus Francescu a fost hirotesit iconom stavrofor pentru jertfelnicia și meritele deosebite arătate în slujirea aproapelui și a Bisericii deopotrivă.
După aceasta, preotul paroh a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru purtarea de grijă şi cinstea arătată, precum și tuturor preoților prezenți pentru participare la sărbătoarea bisericii din Toc.
Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească în cinstea evenimentului, oferită de preotul paroh Romulus Francescu şi de Consiliul parohial.
Resfințirea bisericii din Bucoșnița
Deoarece în ultima perioadă au fost efectuate lucrări la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a târnosit sfântul locaș, precum și pictura ce împodobește interiorul. La sărbătoare au venit foarte mulți credincioși, autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei, care au participat şi la Sfânta Liturghie.
„După 65 de ani de la prima sfințire a bisericii din Bucoșnița suntem aici ca să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește de munca administrativ-gospodărească a preotului și credincioșilor acestei parohii și de lucrarea lor spirituală, pentru că am văzut foarte mulți copii și tineri prezenți la Liturghie și mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Deși nu este o parohie foarte mare, vedem o lucrare susținută pentru că avem oameni harnici, gospodari, credincioși și darnici, oameni care știu să-L caute pe Dumnezeu, să caute mai întâi Împărăția și dreptatea Lui și sunt convinși că toate celelalte materiale, necesare trupului și vieții de zi cu zi, se vor adăuga. Mulțumim Domnului pentru această minunată zi petrecută în mijlocul credincioșilor acestei parohii și Mântuitorului Hristos Care iarăși ne-a adus vestea cea bună, pentru că în cadrul Sfintei Liturghii am ascultat o parte din Predica de pe Munte”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Pentru osteneala depusă în slujba Bisericii lui Hristos, părintele paroh Ioan Smaia a fost hirotesit de către Preasfințitul Lucian în treapta de iconom stavrofor.
De asemenea, credincioșilor care au fost alături de părintele paroh și l-au ajutat să înfrumusețeze casa lui Dumnezeu, ierarhul le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a fost zidită în 1836-1837 în stil baroc și a fost târnosită în 9 noiembrie 1952 de către Mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu.
În anul 2004 au fost efectuate reparații exterioare, precum și în 2009, an în care Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat lucrările.