„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte
În Parcul Tricolorului din apropierea Bisericii „Schimbarea la Față” din municipiul Reșița au debutat manifestările organizate de Episcopia Caransebeșului în perioada 18-20 iulie pentru tinerii care doresc să crească frumos în tinda Bisericii. În deschiderea acestui eveniment, marți, 18 iulie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru toți adolescenții care au dorit să-și petreacă trei zile de vacanță într-un mod deosebit.
Celor aproximativ 400 de tineri din Episcopia Caransebeșului li s-au adăugat alți 100 de invitați din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Covasnei și Harghitei și Episcopia Slatinei și Romanaților. Împreună s-au rugat pentru buna desfășurare a programului organizat pentru ei de către Departamentul de tineret al Eparhiei Banatului Montan. La festivitatea de deschidere au fost alături de acești adolescenți și reprezentanți ai autorităților locale, oficialități din municipiul de pe Bârzava, voluntari, preoți, dar și oameni care înțeleg că un viitor sănătos stă în mâinile unor tineri care cresc sănătos.
Preasfințitul Părinte Lucian le-a transmis copiilor în cuvântul adresat cu această ocazie că trebuie să fie mai aproape unii de alții și cu toții mai aproape de Biserica lui Hristos.
„Nu ne putem câștiga mântuirea dacă nu lucrăm împreună, dacă nu lucrăm la consolidarea comuniunii și comunității. Trebuie să ținem cont că Mântuitorul Iisus Hristos S-a rugat pentru toată lumea, S-a rugat pentru cei care L-au răstignit și ne-a îndemnat să-i iubim și pe vrăjmașii noștri. Mântuirea este subiectivă pe de-o parte, iar pe de altă parte nu putem să ne câștigăm mântuirea într-un mod individual, egoist, ci trebuie să ne punem sufletul pentru aproapele nostru, căci Mântuitorul Însuși ne îndeamnă și ne spune: «Dragoste mai mare nu are cineva decât să-și pună viața pentru prietenul său». Tinerii pot să învețe să iubească mai mult Biserica și pe Dumnezeu la modul absolut și să se iubească unii pe alții, să devină misionari ai mesajului divin. Tinerii pot să rămână, în această lume secularizată, «sare a pământului» și «lumină a lumii», iar ceilalți tineri, privind la viața lor și la faptele lor bune, să-L preamărească pe Tatăl nostru cel din ceruri”, a subliniat Episcopul Caransebeșului.
Cei aproximativ 500 de tineri care au participat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au continuat activitățile miercuri, 19 iulie, prin dezbaterea unor probleme de mare actualitate în cadrul atelierelor de lucru, prin metoda cafenelei publice în care tinerii au fost încurajați să-și spună opinia. „Noi suntem foarte bucuroși că sunt tineri implicați, tineri dornici să vorbească. Mai mult decât atât, este un plus pentru că ei au viziuni diferite, iar prin aceste dezbateri și le pot împărtăși și pot forma o opinie clară care să stea în picioare pentru toată lumea. Sperăm ca aceste dezbateri să fie rodnice și ceea ce s-a discutat aici să fie luat în considerare pentru binele Bisericii noastre dreptmăritoare”, a subliniat tânărul George Lepădat, voluntar.
Temele de dezbatere au vizat raportarea la aproapele nostru, relația cu familia, Pilda Samarineanului milostiv, subiecte care i-au antrenat pe adolescenți în discuții. „Noi ne-am gândit că aproapele nostru nu este doar cel pe care îl cunoaștem și îl vedem zi de zi, ci toți ceilalți oameni. Trebuie să ne dorim să avem cât mai mulți prieteni, dar în același timp trebuie să avem grijă că unii pot genera relații toxice și te pot ghida pe un drum greșit, dar în privința iubirii trebuie să-i iubim pe toți ca pe noi înșine”, au mărturisit tinerii în urma concluziilor din cadrul echipelor formate.
„Tinerii au avut posibilitatea să dezbată în acest cadru, pentru că uneori din partea noastră, a Bisericii, există un monolog, există cateheze, predici, dar prin aceste metode non-formale, cum este și cafeneaua publică, se încurajează partea de dialog și, foarte important, am încercat ca discuțiile să fie moderate de către tineri sau de către profesori de religie, adică tinerii să vorbească între ei, pentru că dacă reușesc acest lucru vorbesc fără inhibiții. S-au pus în discuție problemele tabu, problemele care pândesc tânăra generație astăzi: drogurile, sexualitatea, lucruri despre care au posibilitatea destul de puțin să vorbească, deoarece nici acasă și nici în mediile școlare nu se abordează subiectele acestea, iar acest gen de întâlniri le permite să se exprime într-un mod liber”, a arătat părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.
Tot miercuri, participanții și-au îndreptat pașii către Mănăstirea Vasiova, după care au mers pe străzile municipiului Reșița în „Procesiunea tinereții”, intonând pricesne și cântări patriotice pe traseul Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” - Bd. Muncii - Intim - Bd. Republicii - Catedrala „Schimbarea la Față”.
Spre seară, renumitul actor Dan Puric le-a vorbit în Parcul Tricolorului din Reșița despre ce înseamnă să fii român. El s-a adresat tinerilor în stilul său atractiv, îndemnându-i să nu renunțe la tot ceea ce ne definește ca români, dar în special ca și creștini, deoarece istoria poporului român s-a clădit prin jertfe, iar viitorul va fi decis de tânăra generație dacă va păstra icoana neamului nostru.