În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Manifestări religioase și culturale în Banat
Marți, 10 mai, s-a desfășurat la Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, simpozionul și concursul intitulat „Suflet de copil, în Lumina Învierii”, prin implicarea Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” și a Școlii Generale „Mihai Eminescu” din Arad. La Caransebeș au continuat lucrările Simpozionului internațional „Slujire și educație” pe două secțiuni, respectiv Teologie și Istorie.
Manifestarea de la Arad dorește dezvoltarea capacității de a cunoaște și înțelege obiceiurile și tradițiile legate de sărbătorile pascale în viziunea altor popoare europene, stimulând curiozitatea și sensibilitatea elevilor. De asemenea, prin acest concurs, organizatorii au urmărit promovarea valorilor naţionale în context european, stimularea potenţialului artistic-creativ al elevilor şi importanţa studierii religiei în rândul elevilor.
Concursul a fost destinat doar elevilor claselor 0-XII, fiind organizat pe trei secţiuni, însumând aproape 400 de lucrări sosite din 27 de județe din țară și din străinătate.
Prima secțiune a fost „Clipuri video” prin care au fost prezentate tradiţiile legate de Învierea Domnului, a doua secțiune a fost „Felicitări (creații artistice) cu ocazia Sfintelor Paşti” și a treia, „Creaţii literare - eseuri privind ora de religie în şcoală”.
Toate cele trei secţiuni au avut ca temă principală motivul religios din sfera sărbătorilor pascale, a tradiţiilor şi a obiceiurilor.
Manifestarea s-a desfășurat sub coordonarea prof. Adriana Ciucaș și prof. Călin Teuca și a avut o secțiune destinată elevilor și una destinată cadrelor didactice. La eveniment au fost prezenți diac. Florin Sirca, inspector pentru disciplina religie la Inspectoratul Școlar Județean Arad, părinți profesori de la Seminarul de Teologie din Arad, precum și profesori de religie din municipiul Arad.
În cadrul secțiunii destinate cadrelor didactice, cu tema „Lumina Învierii în lumea contemporană. Educaţia religioasă - modelatoare de suflete”, au fost primite aproximativ 120 de lucrări din 30 de judeţe ale ţării, dar şi de la partenerii de peste graniţă. Activitățile au fost întregite de prezentarea unor momente muzicale, artistice din repertoriul național și internațional.
Evenimentul a avut ca parteneri: Inspectoratul Județean Arad, Liceul Sportiv „Avram Iancu” din Zalău (Sălaj), Instituto Comprensivo Scuola Dell’ Infanzia Primaria Secondaria Di Primo Grado „Don Lorenzo Milani” Pizzoli, A’quilla (Italia), Chiesa Ortodossa Rumena A’quilla (Italia), Schulen Ginsheim Integrierte Gesamtschule Mainspitze (Germania) și Monastery of St. John the Baptist from Essex (Anglia).
A doua zi a simpozionului la Caransebeș
Simpozionul internațional „Slujire și educație” din Episcopia Caransebeșului a continuat marți, 10 mai, cu cele două secţiuni: secţiunea Teologie, desfăşurată în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial, şi secţiunea Istorie bisericească, desfăşurată în Sala „1 Decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeş.
La ambele secţiuni au fost susţinute comunicări în plen de profesori de teologie, profesori de religie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori de discipline istorice, sistematice şi practice de la facultăţile de teologie din ţară. La lucrările pe secțiuni au participat toți preoții din cele patru protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului, precum şi profesori de religie.
Temele dezbătute în cadrul Simpozionului internaţional „Slujire și educație” se referă la acest an declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română, dar și tema locală „130 de ani de la prima apariție a periodicului bisericesc «Foaia Diecezană»”.
„Prin acest simpozion am marcat cele două teme importante date de Sfântul Sinod al Bisericii noastre pentru anul 2016, dar și tema locală. Cei care au susținut lucrări în cadrul simpozionului ne-au împărtășit nu numai din experiența lor, ci și din experiența Sfinților Părinți ai Bisericii, bineînțeles cercetând cu de-amănuntul arhivele și documentele ce se referă la viața și misiunea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, cât și la cei 130 de ani de existență a periodicului eparhiei noastre «Foaia Diecezană». De remarcat este faptul că în acest an, fiind unul special închinat educației tineretului creștin ortodox, au susținut referate și profesorii de religie din eparhia noastră, care ne-au deschis noi perspective pentru intensificarea misiunii, slujirii și educației religioase și spirituale a tinerilor noștri”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Simpozionul se înscrie în săptămâna de acţiuni religioase, culturale şi artistice sub genericul „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin - Ediţia a X-a”, organizată de către Episcopia Caransebeșului cu ocazia hramului Catedralei Episcopale. În această săptămână vor mai avea loc și trei festivaluri de muzică religioasă și poezie în grai bănățean, protagoniști fiind foarte mulți copii și tineri, iar în Duminica Mironosițelor va fi prezentată o piesă de teatru.