„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Noi adunări eparhiale la Arad și Caransebeș
Marți, 22 mai 2018, la sediul Arhiepiscopiei Aradului, au avut loc, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, lucrările ședinței de constituire a noii Adunări eparhiale a Arhiepiscopiei Aradului, pentru legislatura 2018-2022. De asemenea, în aceeași zi, și la Caransebeș s-a desfășurat ședința de constituire a Adunării eparhiale a Episcopiei Caransebeșului, pentru o perioadă de patru ani.
În deschidere, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost oficiată slujba de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
În cele ce au urmat, în sala de ședințe a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a subliniat importanța organismelor bisericești cu rol deliberativ, precum Adunarea eparhială, adresând atât un cuvânt de bun venit noilor membri desemnați pentru o perioadă de 4 ani, precum și un cuvânt de recunoștință pentru efortul membrilor Adunării eparhiale din mandatul 2014-2018.
După momentul constituirii, prin validarea mandatelor reprezentanţilor aleşi (10 clerici şi 20 de mireni), au fost aprobate componenţa comisiilor de lucru, a secretariatului, precum şi desemnarea membrilor Consiliului eparhial, ai Consistoriului eparhial şi Consistoriului monahal eparhial, fiind nominalizaţi şi delegaţii clerici pentru Consistoriul mitropolitan şi Consistoriul monahal mitropolitan. Totodată, au fost aleşi şi cei trei delegaţi care vor reprezenta Eparhia Aradului, împreună cu chiriarhul locului, în Adunarea Naţională Bisericească. Lucrările s-au încheiat cu rugăciunea adresată Bunului Dumnezeu şi cu îndătinata agapă oferită la Reşedinţa arhiepiscopală.
De asemenea, în aceeași zi, și la Caransebeș, lucrările ședinței de constituire au avut loc în Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din incinta Centrului eparhial și au fost precedate de o slujbă de Te Deum. Sfânta slujbă a fost săvârșită de un sobor de preoți în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a membrilor Adunării eparhiale, a părinților consilieri și protopopi ai Eparhiei Banatului Montan. A urmat ședința propriu-zisă în deschiderea căreia Părintele Episcop Lucian a arătat importanța misiunii desfășurată de organismele deliberative și executive bisericești. În continuare, comisiile provizorii de validare au constatat că toți membrii aleși ai Adunării eparhiale în cele 10 circumscripții electorale bisericești îndeplinesc condițiile statutare pentru a face parte din acest for deliberativ eparhial și s-a declarat constituită Adunarea eparhială a Episcopiei Caransebeșului. „Îi felicităm pe toți cei care fac parte din Adunarea noastră eparhială, mandatul 2018-2022, și ne bucurăm foarte mult că acești aleși ai credincioșilor și preoților noștri vor avea un mandat între două momente importante din istoria neamului nostru românesc, și anume 2018, Centenarul Marii Uniri, și 2022, când din nou vom avea un centenar, încoronarea Regelui Ferdinand ca rege al tuturor românilor. Așadar, le-am urat succes membrilor Adunării eparhiale și bineînțeles în viitorul apropiat vom convoca o ședință ordinară a Consiliului eparhial”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
De asemenea, cei 10 clerici și 20 de mireni au fost repartizați pe comisiile permanente: Comisia bisericească, Comisia culturală, Comisia economică socială și Comisia de organizare și validare. Membrii Adunării eparhiale au aprobat și componența Consiliului eparhial și au fost desemnați delegații, un cleric și doi mireni, ca reprezentanți ai Episcopiei Caransebeșului în Adunarea Bisericească Națională.
„Le mulțumim tuturor celor care sunt alături de noi, șefi de instituții, autorități centrale și locale și cei care au ales să fie alături de Episcopia Caransebeșului și să ne ajute în tot ceea ce înseamnă lucrarea misionară și pastorală, dar și culturală și social-filantropică, pentru că suntem într-o permanentă luptă pentru apărarea Bisericii și mărturisirea dreptei credințe, dar și pentru mărturisirea unității de credință și de neam în această societate secularizată”, a adăugat Părintele Episcop Lucian. Ierarhul a mai transmis celor aleși în organismul deliberativ că „trebuie să luptăm cu toată ființa noastră pentru Biserica românească, pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru valorile moral-creștine. De asemenea, trebuie să fim lumină în această eparhie și sare a pământului, astfel încât oamenii, societatea în general, văzând faptele cele bune ale preoților și ale aleșilor mireni din Episcopia Caransebeșului, să-L slăvească pe Tatăl nostru Cel din ceruri”. Membrii forului deliberativ au aprobat și componența Consistoriului eparhial, precum și reprezentanți ai Episcopiei Caransebeșului care vor fi delegați pentru Consistoriul mitropolitan al Mitropoliei Banatului.
Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale unei eparhii.