„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Pelerinaj pe Muntele Mic, Caraş-Severin la Centenarul Bănățean (1919-2019)
Ca în fiecare an la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Episcopia Caransebeșului organizează pelerinajul anual pe Muntele Mic, ocazie cu care credincioşii se vor putea închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț și la moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat.
Manifestările religioase vor începe la troița de la intrarea în stațiune, de unde, începând cu ora 8.45, se va porni în pelerinaj până la Crucea-monument, construită spre cinstirea memoriei eroilor bănățeni căzuți în luptă pentru înfăptuirea Unirii. Începând cu ora 9:30, se va săvârși, la baza Crucii, Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, la ora 12:30, se va săvârși o slujbă de pomenire a eroilor, după care se vor depune coroane și va avea loc ceremonialul militar, oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Banat”, marcând astfel Centenarul Bănățean – 100 de ani de la intrarea administrației românești în Banat.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este o copie a icoanei Trihierussa („cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint. Copia sfintei icoane de la Neamţ fost adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779-1794. Pe icoană se află o inscripţie cu litere româneşti și chirilice: „Această sfântă icoană s-au zugrăvit din nou, afară de chipuri, în vremea prea cuviosului arhimandrit şi stareţ Chir Timotei. Anul 1866, mai 10 (de Agapie zugrav)”. Icoana este purtată în procesiuni, iar în timp de secetă se spune că este aducătoare de ploaie şi făcătoare de minuni. Moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat, mai exact cinstitul său cap, se păstrează tot la Mănăstirea Neamț.