„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Sfințiri de biserici în Arad şi Timiş
În prima zi a lunii octombrie, când Biserica Ortodoxă cinstește Acoperământul Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a asistat la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a liturghisit în biserica Parohiei Mâsca, Protopopiatul Lipova, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a târnosit biserica din Bethausen.
În duminica din 1 octombrie 2017 Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură pe marginea pericopei evanghelice (Luca 6, 31-36), care ne prezintă Predica de pe munte, unde Mântuitorul Hristos vorbește despre Fericiri, respectiv despre iubirea vrăjmașilor. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a amintit și de colecta inițiată în întreaga eparhie la începutul lunii septembrie, pentru ajutorul elevilor cu posibilități materiale reduse, pe care Biserica îi susține în demersul educativ, în vederea reducerii abandonului școlar. Această colectă este destinată în acelaşi timp și elevilor cu rezultate excepționale la învățătură.
„Din primele zile ale lunii septembrie am lansat rugămintea de a se iniţia o colectă pentru a ajuta copiii care nu au cele de trebuință la început de an școlar. Aici, la catedrală, s-au strâns 15.000 de lei, iar Asociația Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara s-a ocupat de gestionarea acestui fond. Asociaţia a selectat un număr important de copii cărora le-au fost acordate burse. Am considerat că este bine și frumos să le mulțumim public credincioșilor care au făcut aceste daruri și am invitat o parte din beneficiarii acestei bucurii duhovnicești făcute de credincioșii din Catedrala Mitropolitană din Timișoara”, a menţionat Chiriarhul Timişoarei.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a împărțit credincioșilor prezenți broșura „Despre Sfântul și Marele Sinod din Creta, 16-26 iunie 2016. Întrebări și răspunsuri”, apărută în acest an la Editura Basilica. În această lucrare se regăsesc 53 de subiecte despre felul în care s-a derulat acest Sinod și ce hotărâri au fost luate, pentru o mai bună transparență, lămurirea unor aspecte bisericești și popularizare în rândul credincioșilor.
Binecuvântarea lucrărilor de renovare la biserica din Parohia Mâsca, judeţul Arad
Duminică, 1 octombrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Mâsca, Protopopiatul Lipova, unde a fost întâmpinat de către preotul paroh Mihai Radeș, preoții din vecinătate și mulțimea de credincioși. Cu acest prilej, chiriarhul a săvârșit slujba de sfințire a lucrărilor de renovare efectuate la sfântul locaș. După aceasta, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Din sobor au făcut parte arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, și pr. Mircea Șirian, secretar al Protopopiatului Lipova.
La momentul rânduit, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt credincioșilor prezenți, intitulat „Întru adormire lumea nu ai părăsit...”. În cuvânt, chiriarhul a făcut legătura între hramul bisericii și ziua înnoirii ei prin lucrările împlinite aici, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu veghind neîncetat asupra obștii care păstrează rânduieli binecuvântate de la vrednici înaintași şi le transmite cu fidelitate generațiilor care urmează. Toate acestea sunt făcute spre bucuria împărtășirii din darurile sfinte cu care este răsplătită cinstirea celei ce a adus lumii pe Mântuitorul spre viața veșniciei, în care stăpânește dragostea desăvârșită pe care fiecare creștin se silește să o dobândească”, a menţionat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.
La finalul Sfintei Liturghii, în semn de apreciere pentru implicarea deosebită în lucrările de înfrumusețare a bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei l-a hirotesit în treapta de iconom pe preotul paroh Mihai Radeș.
Cu ocazia sfințirii bisericii parohiale, Parohia Mâsca, în cooperare cu Primăria comunei Șiria, a organizat și sărbătoarea „Fiii satului Mâsca”, după 20 ani de la ultima ediție. În Parohia Mâsca se desfăşoară o bogată activitate pastoral-misionară şi social-filantropică, prin implicarea preotului paroh. Cheltuielile pentru lucrările de renovare a exteriorului bisericii și a acoperișului acesteia, a curții și gardului bisericii, confecţionarea strănilor și a tronului arhieresc, praporii, acoperămintele, veşmintele şi toate cele necesare cultului s-au făcut din donaţiile credincioşilor, sponsorizări ale fiilor satului, îndemnaţi de preotul paroh Mihai Radeș, susținut de membrii Consiliului parohial şi cu sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Arad şi a Primăriei comunei Șiria.
Târnosirea bisericii din Parohia Bethausen, judeţul Timiș
Din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, duminică, 1 octombrie, la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Bethausen, Protopopiatul Făget, unde a săvârşit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
Preasfinţia Sa a fost întâmpinat, la orele dimineţii, de soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele protopop Bujor Păcurar şi de părintele paroh Ovidiu Marinescu. La acest moment deosebit din viața comunității au participat reprezentanți ai autorităților locale, dar și un număr mare de credincioși din parohie și din împrejurimi.
După oficierea slujbei de târnosire, Preasfinţia Sa, împreună cu preoții slujitori, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul Liturghiei, Preasfinția Sa, în semn de prețuire și apreciere pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească, l-a ridicat pe părintele paroh la rangul de iconom. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara. După otpust, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre înmulțirea iubirii și a binelui în rândul semenilor noștri, ca neutralizare a relativismului credinței incorect înțelese, cât și despre universalitatea mesajului evanghelic, care se adresează tuturor oamenilor, indiferent de rang sau de condiție socială. La final, Părintele Episcop a oferit diplome de cinstire tuturor ostenitorilor care s-au jertfit și care au manifestat în mod concret sprijinul pentru construirea și înfrumusețarea locașului de cult.
Comuna Bethausen este aşezată în nord-estul judeţului Timiş, pe malul râului Bega, la 26 km de oraşul Făget. Localitatea a fost întemeiată în anul 1883, atunci când coloniştii germani din Zichandorf s-au aşezat pe acest teritoriu. Iniţial, localitatea a fost colonie germană, cu credincioși romano-catolici. Începând din vara anului 2004, când numărul credincioșilor ortodocși era în creștere, au fost demarate formalităţile de întocmire a proiectului noii biserici. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost pusă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae Corneanu, la 21 noiembrie 2004, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Prima Liturghie a fost oficiată în sfântul locaş de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, în data de 1 aprilie 2012.