„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Workshop educativ cu tema „Viața fără violență în școli”, la Arad
Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” din Arad a organizat săptămâna aceasta, un workshop de informare cu privire la prevenirea delicvenței juvenile, a violenței verbale și a fenomenului de tip bullying în școli.
Evenimentul educativ cu tema „Viața fără violență în școli” a fost organizat la solicitarea conducerii Școlii Gimnaziale, condusă de director prof. Gianina Stan, director adjunct Ciorba Mihaela și consilier școlar Andreia Cristina Hettmann, prin implicarea Biroului Ordinii Publice, asistent șef adjunct Groza Marius. Workshop-ul a avut loc în cadrul activităților Comisiei Județene de Monitorizare a Activității Preventive și a Programului de Prevenire a Delicvenței Juvenile și a Victimizării Minorilor.
Workshopul educativ a fost coordonat de sub-inspectorul Constantin Marius Aradan și agentul șef Ciprian Tocan, din cadrul Inspectoratului de Polițe Județean (IPJ) Arad, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității. Au mai participat sociologul și criminologul italian Luca Vincenti (Asociația Pro Prietenia), Gheorghe Covaci (Partida Rromilor „Pro Europa”) și reprezentanți ai presei locale, iar din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Aradului, a participat arhim. conf. univ. Teofan Mada, vicar-eparhial.
Pe parcursul întâlnirii a fost susținută idea că un copil care dezvoltă un comportament violent, pe care îl împrumută, îl poate avea, apoi, pe parcursul întregii vieții, iar cei care sunt agresați dezvoltă stări psiho-sufletești ca frustrare, neputință, neîncredere, elemente ale unui comportament de victimă, conform arhim. conf. univ. Teofan Mada, vicar-eparhial.
Au fost analizate și identificate cauzele violenței, pentru ca în acest fel să se poată acționa asupra acestui tip de comportament și s-a constatat că imaginea de sine și cadrul familial sunt principalele cauze, conform arhim. Teofan Mada.
De asemenea, au fost prezentate câteva date sociologice cu privire la cadrul educativ general din țară. Astfel, un copil din patru este umilit repetat în cercul de colegi, trei copii din 10 sunt adesea excluși din cercul de colegi, iar patru copii din 10 sunt răniți / loviți, ca urmare a comportamentului violent manifestat. De asemenea, 73 la sută dintre copii au mărturisit că au fost martorii unui fenomen de tip bullying, după cum a menționat arhim. Teofan Mada.
S-a mai discutat, printre altele, despre situația în schimbare a comunității rromilor și s-a subliniat faptul că Biserica este alături de comunitățile de rromi. „Este nevoie de o colaborare eficace și loială din partea comunității rromilor, pentru ca familiile lor să se situeze cu demnitate în țesutul civil European. Între rromi sunt numeroși copii și tineri care doresc să se instruiască și să trăiască împreună cu alții și asemenea altora”, conform arhim. Teofan Mada, conform Arhiepiscopiei Aradului.