„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Slujiri arhiereşti în zilele de Crăciun, în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
În frumoasa şi pitoreasca Bucovină, bisericile au fost neîncăpătoare în ziua sărbătorii Naşterii Domnului. Numeroşi credincioşi au fost prezenţi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie, precum şi la Catedrala cu hramurile „Naşterea Domnului” şi „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din municipiul Suceava, unde a slujit Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
În ziua Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Atmosfera înălţătoare de sărbătoare a fost dată şi de soborul impresionant de preoţi şi diaconi, precum şi de foarte mulţi credincioşi suceveni veniţi din tot oraşul că să participe la serviciul divin şi să se bucure de cuvântul de învăţătură al ierarhului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Mănăstirii „Sfântul Ioan”. Colindele interpretate care au împodobit Sfânta Liturghie au fost cântate la unison de toţi cei prezenţi.
În a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului, IPS Arhiepiscop Pimen a slujit Sfânta Liturghie tot la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.
În ziua a treia de Crăciun, de sărbătoarea Sfântului Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul Căminului de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou din Suceava”. Slujba arhierească a reprezentat un prilej de apropiere între credincioşii din Suceava şi persoanele asistate din cămin. Răspunsurile de la strană au fost date de corul paraclisului. La final, toţi închinătorii au ascultat cuvântul de învăţătură al ierarhului şi s-au miruit alături de obştea de măicuţe a aşezământului.
La final, IPS Părinte Pimen a vizitat fiecare bătrân imobilizat la pat, care nu a putut lua parte la Sfânta Liturghie. Înfiinţat acum 22 ani, cu binecuvântarea şi directa implicare a IPS Părinte Pimen, Căminul de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” fiinţează avându-l ca ocrotitor, după cum o arată şi numele, pe Sfântul Ioan. Personalul care deserveşte aşezământul de caritate este format din maici, iar administrator este Maria Schipor. Obştea monahiilor se ocupă nu numai de îngrijirea şi supravegherea persoanelor vârstnice, ci şi de gospodăria aflată în dotarea căminului. Cele 25 de persoane asistate se bucură şi de o atentă îngrijire medicală, împlinită atât de persoane de specialitate din cinul monahal, cât şi de medici care le vizitează periodic.
Liturghie arhierească, hirotonie şi daruri pentru copii, la Mănăstirea Sihăstria Putnei
În ziua Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Naşterea Domnului” şi „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din municipiul Suceava. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată în interiorul bisericii mari, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohial al catedralei, dirijat de Ştefania Amos. La finalul slujbei, Comitetul parohial al catedralei a pregătit pentru invitaţi o agapă.
Catedrala „Naşterea Domnului” din Suceava este a doua ca mărime după Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti. Are două hramuri: Naşterea Domnului şi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Până în momentul târnosirii, a cunoscut 25 de ani de şantier, lucrările nefiind încă finalizate. Construirea catedralei sucevene a fost iniţiată în 1990 de un grup de credincioşi care a înfiinţat „Societatea credincioşilor ortodocşi din Bucovina”, condusă de pr. George Mihoc. Lucrările propriu-zise au demarat în 1991, după planul întocmit de arh. Constantin Gorcea. În 1998 au venit ca slujitori ai Sfântului Altar fraţii Argatu şi au preluat din mers lucrările, pe un plan refăcut de arh. Doru Ghiocel Olaş. Pe toată perioada de un sfert de secol de şantier, s-a slujit zilnic Sfânta Liturghie într-o capelă ridicată alături de catedrală. Lucrările vor continua atât la exterior, cu amenajări speciale, cât şi la interior, unde se vor axa pe finalizarea iconostasului şi începerea picturii care va acoperi 15.000 m pătraţi. Actualul paroh al Catedralei „Naşterea Domnului” este părintele Petru Argatu.
În a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului, PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la mănăstirea sa de metanie - Sihăstria Putnei. La slujba arhierească oficiată în biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Serafim de Sarov” au participat sute de credincioşi, iar conform unei frumoase tradiţii, la iniţiativa părintelui stareţ Nectarie Clinci şi cu ajutorul unor binefăcători, Moş Crăciun a împărţit la final daruri copiilor prezenţi, fiind pregătite în acest sens 800 de cadouri. Ziua a avut o însemnătate şi o bucurie deosebită şi pentru obştea monahală, monahul Maxim Drăguţ fiind hirotonit întru ierodiacon.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat: „Ieslea este cel mai curat loc dintr-un grajd pentru că dacă nu ar fi curat, animalul nu ar mânca de acolo. De aceea, S-a născut Domnul Hristos în iesle, în acel loc neatins de prihana şi de întunecarea lumii decăzute. A existat totodată o femeie, o fecioară, un om care nu s-a lepădat de Dumnezeu şi în care nu a lucrat fărădelegea - Fecioara Maria - şi din Ea S-a întrupat Domnul Hristos. Care este lecţia din această zi? Domnul are nevoie de ceva pentru a vindeca lumea, pentru a tămădui lumea, pentru a-l ridica pe om, pentru a-l mântui. Pentru toate acestea, Domnul are nevoie de ceva neîntinat de care să se lege. Şi avem multe exemple în Sfânta Scriptură în care vedem, pe de o parte, imposibilitatea ca Dumnezeu să lucreze dacă omul nu-i dă ceva, iar pe de altă parte, că dacă nu găseşte ceea ce El caută, Dumnezeu se dovedeşte a fi, cu ghilimelele de rigoare, neputincios. Există o expresie, mai ales în Vechiul Legământ - «rămăşiţa lui Israel». Israel s-a lepădat, dar a rămas ceva, o rămăşiţă, ceva puţin, şi de acolo Dumnezeu a putut să regenereze întreg poporul lui Dumnezeu”.
Concertul de colinde „La poartă la Ştefan Vodă”, în An Centenar la Mănăstirea Putna
La Mănăstirea Putna, în a treia zi de Crăciun, de sărbătoarea Sfântului Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, Sfânta Liturghie a fost slujită de PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, alături de clerici din România, Basarabia şi nordul Bucovinei.
După Sfânta Liturghie a avut loc tradiţionalul concert de colinde „La poartă la Ştefan Vodă”. În Anul Centenar, concertul a fost dedicat făuritorilor Marii Uniri şi generaţiilor viitoare de români. Au participat mai multe coruri din zonă: Grupul vocal instrumental „Fiii Putnei” al Şcolii „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna, Grupul vocal studenţesc „Irini”, Grupul „Cununa Vicovului” al Şcolii Gimnaziale „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, Corul Parohiei „Sfântul Gheorghe” - Laura, Vicovu de Sus, şi Grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus.
Alături de aceştia, două momente de suflet au fost oferite de cunoscutul interpret de muzică populară Ilie Caraş, născut în nordul Bucovinei, la Ropcea, şi soţii Gheorghe şi Ionelia Onesemniuc, profesori din Milişăuţi, împreună cu cei patru copii ai lor. Invitaţii speciali ai acestei ediţii au fost membrii Grupului „Mărgăritare basarabene”, din Corjova, un sat pe malul Nistrului. Primarul satului, Gheorghe Ojog, a rostit câteva cuvinte de suflet după recital, spunând că „unirea trebuie să o facem noi, oamenii de rând”.
La sfârşitul concertului, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a spus că „mă rog lui Dumnezeu să se împlinească toate urările acestor minunaţi copii şi tineri”.