„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Tânărul între reuşită şi eşec în carieră şi în familie”
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Iaşi, a organizat sâmbătă, 13 mai 2017, cea de-a treia ediţie a evenimentului „Studentul ieşean”. Evenimentul, organizat de şi pentru tineri, a avut ca temă „Tânărul între reuşită şi eşec în carieră şi în familie” şi s-a desfăşurat pe durata întregii zile la Centrul de evenimente AGORA, bucurându-se de participarea a peste 200 de tineri.
În prima parte a zilei, participanţii la eveniment au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi.
Întâlnirea tinerilor a cuprins apoi o conferinţă susţinută de actorul Dorel Vişan, un profesionist al teatrului şi filmului, cu peste 60 de roluri în producţii româneşti. „Viaţa aşa este: o ţintă în mişcare. Uneori câştigăm, alteori pierdem. Dar trebuie să înţelegem şi atunci când pierdem că posibilitatea de câştig există. A câştigat altcineva, înseamnă că noi nu am fost în stare să descurcăm stavila respectivă. Toate necazurile se rezolvă prin cunoaştere şi prin înţelegerea realităţii. Aici a fost şi fundamentul pe care l-a creat religia ortodoxă din patimile lui Iisus, din suferinţa lui Iisus. A făcut din suferinţă o formă de cunoaştere”, a declarat actorul Dorel Vişan. Momentul a fost unul deosebit, participanţii având ocazia să adreseze întrebări invitatului.
Tema de anul acesta, „Tânărul între reuşită şi eşec în carieră şi în familie”, a fost apoi aprofundată şi dezbătută prin intermediul a 10 ateliere cu o tematică reprezentativă pentru cele două coordonate esenţiale din viaţa fiecărui tânăr: cariera şi familia. Timp personal şi timp pentru familie; lucru în echipă; lider în carieră şi părinte în familie; comunicarea - esenţa unei relaţii sunt câteva din atelierele propuse participanţilor. „Este un eveniment folositor, atât pentru mine, cât şi pentru ceilalţi. Contribuie la dezvoltarea mea personală. Am învăţat ce înseamnă viaţa de familie. A fost o pregustare a ceea ce va urma: care ar fi provocările, dar şi binecuvântările”, a declarat o tânără participantă la eveniment.
Între moderatorii atelierelor s-au regăsit şi Laura Vasiliu, actriţă de teatru şi film, precum şi Gabi Pascal, director de programe Habitat for Humanity România. „Vreau să-i felicit pe cei care s-au gândit să organizeze acest eveniment, pentru că tinerii sunt la început de drum, iar lumea în care trăim e destul de haotică şi este nevoie de astfel de întâlniri. În felul acesta îşi vor limpezi ce au de făcut şi vor greşi mai puţin, sau deloc”, a declarat actriţa Laura Vasiliu. „Aceste activităţi reprezintă o şansă pentru tineri să interacţioneze. Este o şansă şi pentru noi să dăm înapoi. Eu, de exemplu, sunt fost ascorean, şi mă bucur să văd cum a evoluat organizaţia în toţi aceşti ani. E un cadru foarte normal unde oamenii interacţionează, schimbă idei şi se ajută unul pe celălalt să găsească răspunsuri la întrebările pe care le au”, a spus Gabi Pascal.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de concluzii, în care s-au sintetizat aspectele pe care participanţii le-au învăţat, şi cu momente artistice susţinute de tinerii participanţi. „Dacă vrem să înţelegem o temă, cum este cea propusă la ediţia de anul acesta, dacă o dezbatem în cadrul unei singure zile, cumulat în astfel de evenimente cum este acesta, atunci o putem înţelege mult mai bine, din mai multe puncte de vedere”, a declarat Emanuel Buta, preşedinte ASCOR Iaşi.