„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Hram de tradiţie la Mănăstirea Hurezi
La hramul Mănăstirii Hurezi, joi, 16 august, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și Preasfințiții Părinți: Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix, și Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
În cuvântul de învățătură împărtășit obștii monahale, preoților și pelerinilor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a accentuat faptul că „sărbătoarea Sfinților Mucenici Brâncoveni: Constantin Vodă, Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și Sfetnicul Ianache ne reunește pe toți în această mănăstire, ctitoria lor, după praznicul Adormirii Maicii Domnului. Acești sfinți au fost foarte legați de cinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Dumnezeu a rânduit ca sfârșitul lor din lumea aceasta să fie în ziua acestei prăznuiri, nu ca și cum ar întuneca cinstirea Maicii Domnului prin sângele lor, prin tristețea morții lor, ci au înnobilat și mai mult această prăznuire a Maicii Domnului, întrucât sufletele lor au fost date în mâna lui Dumnezeu, iar Mântuitorul Hristos, Cel Care a primit sufletul Preacuratei Sale Maici și a înfiat-o și a ridicat-o la ceruri, Acela a primit și sufletele sfinților martiri și i-a așezat în ceata mucenicilor, mărturisitorilor lui Dumnezeu, în lumea aceasta și în ceruri”.
Înaltpreasfinția Sa a subliniat vocația mărturisitoare a Sfinților Brâncoveni, actualitatea vieții acestora ca pildă de urmat în societatea actuală: „Sfinții Martiri sunt împreună cu Mântuitorul Hristos, pentru că mărturisirea lor, cuvintele pe care le-au rostit în momentul acela, că sunt creștini, acelea sunt cuvintele Duhului. Sfinții Martiri Brâncoveni sunt modele de unitate națională, modele de învățătură, de viețuire, de frățietate, pentru că avem nevoie, în aceste timpuri, de mai multă iubire, mai multă frățietate, mai multă înțelegere. Cu Sfinții Martiri Brâncoveni suntem întotdeauna ocrotiți de Dumnezeu, pentru că ei, împreună cu toți sfinții români, se roagă pentru poporul acesta”.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu și celorlalți ierarhi care au participat la hramul Mănăstirii Hurezi, autorităților centrale și locale, preoților, monahilor, monahiilor și închinătorilor prezenți la sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni.