„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
93 de ani de la încoronarea Regilor României la Alba Iulia
Cu ocazia împlinirii a 93 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria – momentul simbolic care a încununat procesul de creare a naţiunii române şi a statului ei –, în orașul Marii Uniri s-a desfășurat, în zilele de 15 și 16 octombrie a.c., o serie de evenimente speciale, la care a participat Principesa Maria a României.
În Catedrala Încoronării din Alba Iulia, Alteța Sa Regală a luat parte la slujba de Te Deum, oficiată de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. În cuvântul rostit cu acest prilej solemn, ierarhul a spus: „Orice român sensibil, însufleţit de spirit patriotic, se simte minunat în Alba Iulia, cetatea gloriei lui Mihai Viteazul şi a Marii Uniri. E un privilegiu să calci pe vatra străvechiului Apoulon al dacilor, care, după cucerirea romană, devine Apulum şi unde, numaidecât, pătrunde adevărul Evangheliei lui Hristos în sânul populaţiei autohtone. În Evul Mediu, oraşul se numea Bălgrad (Cetatea Albă), şi la sfârşitul mileniului I avea un episcop ortodox, existând aici o catedrală ortodoxă, ale cărei ruine s-au descoperit recent. Credinţa creştină a rodit minunat printr-o pleiadă de ierarhi evlavioşi şi erudiţi. Are dreptate istoricul Nicolae Iorga când zice că Mitropolia Bălgradului a fost cel mai trainic şi mai de folos aşezământ al românilor din Transilvania”.
Arhiepiscopul Alba Iuliei a subliniat, de asemenea, importanța evenimentului încoronării din toamna anului 1922 și a construcției Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, ridicată special pentru acel moment: „De Alba Iulia se leagă şi numele Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, care au fost încoronaţi aici pentru a consfinţi unitatea naţională dobândită cu atâtea jertfe. Atunci, la 15 octombrie 1922, Alba Iulia primea consacrarea de oraş al Unirii şi al Încoronării Suveranilor României Mari. Tot atunci primea şi un monument semnificativ – Catedrala Încoronării –, unul dintre puţinele monumente dedicate făuririi unităţii naţionale. La acest popas aniversar, să-I mulţumim Celui Preaînalt pentru toate şi să-I zicem într-un glas: Doamne, ocroteşte-i pe români!”.
Manifestările din data de 15 octombrie, dedicate aniversării a 93 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, au început la primele ore ale dimineții cu inaugurarea Centrului de resurse Academia Doamnelor din Alba Iulia, au continuat cu Slujba de Te Deum, iar seara a avut loc vernisajul expoziției de parfumuri „Istorie cu parfum”, organizată la Muzeul Principia din Piața Cetății, și s-au încheiat, la Casa de Cultură a Studenților din municipiu, cu concertul „Inimă de femeie”. Ieri, Alteța Sa Regală Principesa Maria a României a efectuat o vizită la Centrul de Recuperare Neuromotorie Maria Beatrice din Alba Iulia.