În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Activități cu copiii în Arhiepiscopia Alba Iulia
Parohia „Cuvioasa Paraschiva” a desfăşurat, în perioada 1-14 august, a treia ediţie a Școlii de vară pentru copiii din parohie. 85 de copii cu vârste cuprinse între 5-12 ani și-au petrecut o parte din zi într-un mod constructiv, creativ și distractiv, sub coordonarea unei echipe de animatori profesionişti. Activități similare au fost organizate și pentru copii din Vătava și Matișești.
Activitățile s-a înscris în programul-cadrul pe care Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei îl derulează pentru a marca anul 2016 ca „An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox din Patriarhia Română”.
Programul de la Parohia „Cuvioasa Paraschiva” din Alba Iulia a constat din: rugăciunea de dimineaţă, relatări pentru copii din Sfânta Scriptură, curs de limba franceză (prima săptămână) şi de limba engleză (a doua săptămână), jocuri de dezvoltare personală, de comunicare şi de team-building, atelier de creaţie (activităţi de lucru manual şi abilităţi practice şi tehnici de pliere a hârtiei – quilling şi origami), atelier de pictură (desene cu tematici diverse şi pictură de icoane pe sticlă), activități sportive şi concursuri, repetiţii pentru concertul de pricesne din data de 15 august închinat Maicii Domnului, „Toy’s Day” (confecţionare de jucării din materiale reciclabile) şi lansare de lampioane în seara zilei de 14 august.
Pentru desfășurarea activităților au contribuit preoţii slujitori și 14 voluntari din parohie (opt profesori, doi liceeni şi patru studenţi) care au participat zi de zi la program, ocupându-se de fiecare copil în parte. În mediul oferit de curtea bisericii parohiale, precum şi în sala de sport a Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”, copiii au fost ajutați de către animatori să se exprime artistic și să comunice, să-și descopere calități și înclinații în diferite expresii ale artei, să se roage, să se joace și să lege prietenii. Voluntarii au avut ocazia de a interveni activ în viața comunității şi au reuşit să ofere un model de pastorație a copiilor şi a tinerilor, realizată chiar de către tineri. Activitățile au avut loc în cadrul unor parteneriate pe care parohia le-a încheiat, în vederea bunei desfăşurări a atelierelor de lucru, cu Centrul de Resurse „Academia Doamnelor”, cu firma CORA şi cu Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, care au contribuit, fiecare în parte, la reuşita proiectului.
Activități cultural-catehetice la Vătava
În seria de activități întreprinse în cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, după Dumnezeiasca Liturghie, a avut loc premierea tinerilor participanți la proiectul „Școala de vară”. În același timp au putut fi admirate, în cadrul expoziției organizate, icoanele realizate în cadrul taberei de pictură pe sticlă din cadrul aceluiași proiect.
„Școala de vară” s-a desfășurat în perioada 4 iulie-15 august și a cuprins mai multe etape și programe, la care au fost implicați cadre didactice, studenți, voluntari și parohul. S-au organizat două excursii, una la Târgu-Mureș pentru elevii claselor primare care au vizitat Mănăstirea Recea, Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, Platoul Cornești; iar cea de-a doua, la Cluj-Napoca pentru elevii premianți ai claselor gimnaziale, care s-au închinat în Mănăstirea Nușeni, Mănăstirea Nicula, Catedrala Mitropolitană și au vizitat Grădina Botanică. De asemenea, pentru liceeni și studenți s-a organizat un pelerinaj la mănăstirile din zona Neamțului, precum și alte obiective istorice. De interes s-au bucurat și activitățile desfășurate în această perioadă la centrul catehetic al parohiei, între acestea fiind activități recreative; matematică distractivă – jocuri de logică și perspicacitate; lectură de vacanță; jocuri sportive; desene animate; vizionare de filme; lumea muzicii și a instrumentelor muzicale; artă culinară; pictură pe piatră; cusături tradiționale etc. În aceste activități s-au implicat cadre didactice de la școala din localitate: Cioată Pantelimon, Vlasa Maria, German Victoria, Crăciun Cristina, Simionca Sorin, Moțoc Viorica, Tămaș Gabriel, precum și din Brașov: Aciu Carmen și Aciu Ioan. Tânărul teolog, student la Teologie și la Conservator, Moldovan Vasile, a avut, la rândul său, o contribuție importantă, iar de inițierea copiilor în pictura pe sticlă s-a ocupat profesorul de religie Vodă Ioan Vasile, de la Gimnaziul Europa din Târgu-Mureș.
Școală de vară la Mătișești, Horea
În luna august, în satul Mătişeşti, comuna Horea, a avut loc prima ediţie a Şcolii de vară organizată de Asociaţia Culturală „Pui de moţ” și Parohia Mătişeşti, cu sprijinul Şcolii generale Horea, al unor voluntari și al unor sponsori locali. Şcoala de vară se doreşte a fi o iniţiativă de cultivare a respectului faţă de tradiţie, în rândul copiilor de vârstă şcolară, prin cunoaşterea meseriilor tradiţionale din Ţara Moţilor și cultivarea gustului faţă de activitatea creativă şi în aer liber. Copii au participat la activităţi creative: pictură, sculptură şi prelucrare tradiţională a lemnului, confecţionarea păpuşilor și realizarea unei piese de teatru de păpuşi, culegerea și prelucrarea fructelor de pădure, ecologizarea străzii principale a satului, jocul sportiv, apropierea prin joc și muzică de o limbă străină. La atelierul de icoane pe sticlă copiii au fost îndrumați de Magdalena Palada-Nicolau, meşter popular iconar. Fiecare elev a realizat o icoană a Maicii Domnului, iar acestea au fost sfinţite la biserică. La atelierul „minitehnicus” susținut de Christian George, elevii au realizat experimente de matematică, fizică, chimie, prezentate cu umor. Actorii Alecu Reus și Radu Popescu de la Teatrul Naţional Timişoara le-au arătat copiilor cum se mânuiesc păpuşile, apoi elevii au realizat piesa „O poveste medievală”, după un scenariu alcătuit tot de ei. Lecţia de artizanat a fost susţinută de meşterul popular local Han Elena și fiica ei, Anca. Aici elevii au putut vedea cum arată un război de ţesut, „urzoiul”, „ţeghile” și „vârtelniţa”. Înainte de festivitatea de premiere, unde au fost oferite diplome de excelenţă şi premii, a avut loc focul de tabără. Preşedintele Asociaţiei „Pui de Moţ” a declarat: „Dorim să punem în sufletele pruncilor noştri adevăratele valori ale românilor. Dorim să ne creştem copiii în tinda Bisericii strămoşeşti. Dorim să le sădim în suflete dragostea de Dumnezeu şi Patrie. Dorim să-i ferim pe cât se poate de ispitele veacului acestuia întunecat de ură, libertinaj, imoralitate si ateism. Dacă a purta un costum popular este greşit, dacă a-ţi respecta istoria și înaintaşii deranjează, dacă reperele religios-morale creştine sunt desuete, atunci este vina noastră”.