În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iulie 2019
Locurile la Facultate oferite prin admitere pentru candidații proveniți din mediul rural sunt un element de noutate, care se înscrie în caracterul omagial al acestui an în Patriarhia Română, ca an al satului românesc și al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.
În perioada 16-30 iulie 2019 se desfăşoară examenul de admitere nivel licenţă şi master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Între 16 şi 18 iulie va avea loc înscrierea candidaţilor, în ziua de 18 iulie examenul eliminatoriu (pentru candidaţii la specializarea Teologie pastorală - intonarea unui cântec religios, popular sau patriotic, la alegerea candidatului, verificarea auzului muzical şi a simţului ritmic şi interviu vocațional), iar în 19 iulie probele specifice: proba scrisă la Teologie Fundamentală şi Dogmatică cu fundamentare biblică (Teologie pastorală), examenul oral (Învăţătura de credinţă ortodoxă - pentru specializările Teologie didactică şi Teologie asistenţă socială), şi proba practică de desen şi culoare (Artă sacră). Media generală a examenului de bacalaureat va avea o pondere de 40% în media de admitere, iar proba scrisă (Teologie pastorală), examenul oral (Teologie didactică şi Teologie asistenţă socială), respectiv proba practică (Artă sacră) va avea o pondere de 60%.
Potrivit calendarului, rezultatele se vor afişa luni, 22 iulie 2019 (pe pagina de internet a facultăţii şi la avizier), iar în perioada 23-25 iulie 2019 se va face confirmarea ocupării locurilor, astfel încât în 30 iulie 2019 vor fi afişate rezultatele finale.
Sunt scoase la concurs locuri subvenţionate de la bugetul de stat şi locuri cu taxă la toate specializările, învăţământ cu frecvenţă.
Domeniile de studiu la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj sunt două: Domeniul Teologie și Domeniul Arte vizuale, numărul total de locuri la cele două fiind: 68 la Buget, 130 la Taxă și, 10 Rural. Numărul locurilor la nivel de licență în Domeniul Teologie este în total de 58 la Buget, 109 la Taxă și, 8 rural, împărțite conform specializărilor acestui domeniu după cum urmează: în cadrul Teologiei ortodoxe pastorale există 41 de locuri bugetate, 45 de locuri cu taxă, și 4 locuri pentru cei proveniți din mediul rural; în cadrul Teologiei Ortodoxe Didactice sunt 7 locuri bugetate, 41 de locuri cu taxă și 2 pentru rural; iar la Teologia ortodoxă – asistență socială oferta este de 5 locuri bugetate, 23 cu taxă, iar 2 pentru cei proveniți din rural. Domeniul Arte vizuale, cu specialitatea Artă sacră, oferă 15 locuri bugetate, 21 cu taxă și 2 pentru cei proveniți din mediul rural.
Aceste locuri pentru candidații proveniți din mediul rural sunt un element de noutate, care se înscrie în caracterul omagial al acestui an în Patriarhia Română, ca an al satului românesc și al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari.
Tematica de admitere – nivel licență
Aceasta constă în: 1. Căile de transmitere a Revelației supranaturale: Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție; 2. Descoperirea Sfintei Treimi în Sfânta Scriptură, formularea dogmei Sfintei Treimi și precizarea terminologiei trinitare; 3. Crearea lumii văzute și crearea omului: referatul biblic despre crearea lumii văzute, originea, natura și menirea omului; 4. Starea originară a omului, creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Deosebiri interconfesionale; 5. Unirea ipostatică și urmările ei dogmatice; 6. Răscumpărarea și aspectele ei; 7. Mântuirea subiectivă, etapele și condițiile însușirii ei; 8. Doctrina despre Biserică, întemeierea, ființa și însușirile ei; 9. Sfintele Taine, considerații generale (ființă, necesitate, număr, împărțire) și particulare (definiție, instituire, efecte, materie, formulă, săvârșitor, primitor); 10. Sfânta Taină a Euharistiei.
Ca bibliografie la această tematică este următoarea lucrare de referință: Pr. prof. dr. Isidor TODORAN, Arhid. prof. dr. Ioan ZAGREAN, Teologia Dogmatică (manual pentru Seminariile teologice), Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1991 și ediţiile următoare (Cluj și Galaţi).
Actele necesare înscrierii
La examenul de admitere 2019-2020 la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeş-Bolyai”, la nivel licenţă sunt necesare pentru înscriere: 1. binecuvântare din partea Ierarhului de care aparţine candidatul; 2. Fişa de înscriere completată online la adresa http://academicinfo.ubbcluj.ro/admitere/, listată şi semnată; 3. Anexa I la fişa de înscriere, completată şi semnată; 4. Diploma de bacalaureat (copie); 5. Foaia matricolă (copie); 6. 2 fotografii tip buletin (3X4 cm); 7. Adeverinţă de la medicul de familie care să menţioneze că este apt pentru cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă; 8. Chitanţa care adevereşte achitarea taxelor de procesare şi admitere (total 100 lei); 9. Dosar plic.
Suplimentar există posibilitatea de a fi nevoie și de: 1. Diploma de licenţă si Foaia matricolă de la prima Facultate pentru cei ce se înscriu pe locurile pentru licenţiaţi; 2. Adeverinţă de student de la prima Facultate pentru studenţii care se înscriu la a doua Facultate.
Locul de înscriere este în municipiul Cluj-Napoca, Campusul Teologic Nicolae Ivan, str. Episcop Nicolae Ivan, F. N.
Olimpiade
Candidaţii care au obţinut, pe timpul studiilor liceale, distincţii la olimpiadele şcolare sau la alte concursuri specifice pot beneficia de facilităţi într-o perioadă de maximum trei ani de la absolvirea liceului şi numai o singură dată la înscrierea la Facultatea de Teologie Ortodoxă, și anume: A – Media de admitere 10 pentru absolvenţii cu diplomă de bacalaureat care au obţinut premiul I la faza naţională a Olimpiadelor şcolare pentru disciplinele Teologice, Istorie sau alte discipline înrudite din domeniul socio-uman clasele IX-XII; B - nota 10 pentru proba scrisă pentru absolvenţii cu diplomă de bacalaureat care au obţinut cel puţin o distincţie (premiul II, III sau Menţiune) la faza naţională a Olimpiadelor şcolare pentru disciplinele Teologice, Istorie sau alte discipline înrudite din domeniul socio-uman în clasele IX-XII. Pentru specializarea Artă Sacră, se iau în considerare olimpiadele şi concursurile naţionale specifice domeniului Arte Vizuale.
Candidaţii admişi la concursul de admitere trebuie să confirme ocuparea locului în termenul comunicat prin calendarul de admitere (candidaţii admişi pe locuri cu taxă vor achita prima rată a taxei de şcolarizare, 25% din taxa anuală).
Pentru confirmarea ocupării locurilor candidaţii vor depune următoarele acte: 1. Diploma de bacalaureat și Foaia matricolă în original (copie legalizată numai pentru cei ce mai sunt studenţi pe locuri bugetate şi la o altă facultate. Aceştia vor prezenta o adeverinţă doveditoare a acestui fapt); 2. Certificatul de naştere în copie şi originalul pentru a fi legalizat la facultate; 3. Copie a cărţii de identitate; 4. două fotografii ¾; 5. Diploma de licenţă/absolvire sau diploma echivalentă cu aceasta (în copie legalizată), pentru licenţiaţii care doresc să urmeze o a doua specializare.
Pentru admiterea la studiile de master, la fiecare dintre cele patru programe de studii (Artă Sacră - Conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor culturale, Bioetică - Morală, etică şi deontologie, Consiliere pastorală şi asistenţă psihosocială şi Istoria religiilor. Geopolitica religiilor monoteiste (creştinism, iudaism, islam), evaluarea candidaţilor se va face pe baza unui proiect de cercetare pe o temă liber aleasă. Acesta va fi notat de către o Comisie stabilită de Facultate.
Criterii de admitere sunt două: 1. Nota acordată pe proiect - 60%; 2. Media examenului de licenţă - 40%.
Calendar admitere nivel master
Perioada de înscriere a candidaţilor este 16-18 iulie 2019. Afişarea rezultatelor are loc în 22 iulie 2019, între 23-25 iulie se confirmă ocuparea locurilor, iar în 30 iulie 2019 are loc afişarea rezultatelor finale.
Sunt scoase la concurs locuri subvenţionate de la bugetul de stat şi locuri cu taxă la toate specializările domeniului Teologie Ortodoxă, învăţământ cu frecvenţă, astfel: 1. la Specializarea Bioetică – morală, etică și deontologie 22 de locuri la buget, 18 de locuri cu taxă; 2. la specializarea Artă sacră - Conservarea, restaurarea și crearea bunurilor culturale sunt disponibile 14 locuri la buget și 16 cu taxă; 3. la specializarea Consiliere pastoral. Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam) există 20 locuri bugetate și 20 cu taxă.
Actele necesare înscrierii la examenul de admitere 2019-2020 la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeş-Bolyai”, nivel master: 1. Fişa de înscriere completată online la adresa http://academicinfo.ubbcluj.ro/admitere/, listată şi semnată; 2. Anexa I la fişa de înscriere, completată şi semnată; 3. Binecuvântarea episcopului de care aparţine candidatul; 4. Diploma de bacalaureat (copie); 5. Foaia matricolă (copie); 6. Diploma de licenţă (copie); 7. Foaia matricolă de la Facultate (copie); 8. Certificat de competenţă lingvistică eliberat de centrele abilitate ale Universităţii „Babeş-Bolyai”, cu un punctaj de minim 15 puncte; 9. Adeverinţă de la medicul de familie care să menţioneze că este apt pentru cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă; 10. Chitanţa care adevereşte achitarea taxelor de procesare şi admitere (total 130 lei); 11. Proiect de cercetare; 12. Dosar plic.
Candidaţii admişi la concursul de admitere trebuie să confirme ocuparea locului în termenul comunicat prin calendarul de admitere (candidaţii admişi pe locuri cu taxă vor achita prima rată a taxei de şcolarizare, 25% din taxa anuală).
Pentru confirmarea ocupării locurilor candidaţii vor depune următoarele acte:1. Diploma de bacalaureat și Foaia matricolă în original (copie legalizată numai pentru cei ce mai sunt studenţi pe locuri bugetate şi la o altă facultate. Aceştia vor prezenta o adeverinţă doveditoare a acestui fapt); 2. Foaia matricolă şi diploma de licenţă în original (şi copie numai pentru cei ce mai sunt masteranzi pe locuri bugetate şi la o altă facultate. Aceştia vor prezenta o adeverinţă doveditoare a acestui fapt); 3. Certificatul de naştere în copie şi originalul pentru a fi legalizat la facultate; 4. Copie a cărţii de identitate; două fotografii tip buletin (3X4 cm).
O a doua sesiune de admitere, nivel licenţă şi master, se va organiza în perioada 11-20 septembrie 2019. (Dr. Dacian But-Căpușan)