„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Vai vouă, bogaților, că vă luați pe pământ mângâierea voastră! Vai vouă, celor ce sunteți sătui acum, că veți flămânzi! Vai vouă, celor ce astăz
Albumul „Catedrala Încoronării – Istorie și Har”, lansat la Alba Iulia
În Sala Unirii din Alba Iulia, a avut loc joi, 12 octormbrie, vernisajul expoziției și lansarea albumului „Catedrala Încoronării – Istorie și Har”, la împlinirea a 95 de ani de la sfințirea Catedralei (8 octombrie 1922) și 95 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria (15 octombrie 1922). La acest eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a prefațat volumul dedicat Catedralei Încoronării, subliniind importanța locașului de cult în viața spirituală a românilor. În cadrul alocuțiunii rostite cu prilejul lansării, ierarhul nostru spus: „În anul 1919, vizitând cetatea noastră, Regele Ferdinand a spus că Alba Iulia este un nume care are un farmec pentru tot cel ce simte şi cugetă româneşte. De aceea, a ales ca aici, în cetatea reînvierii noastre naţionale, să fie încoronat alături de Regina Maria, ca primii suverani ai României Mari. Domnişoara Ionela Simona Mircea, prin cartea sa «Catedrala Încoronării - Istorie şi Har», ne descrie frumos biserica în care a avut loc evenimentul Încoronării şi ne prezintă multe fapte legate de acest eveniment epocal, constând într-un ceremonial fastuos, o imensă adunare populară şi o manifestare entuziastă a demnităţii și a vredniciei noastre româneşti. Prin text şi prin documente, domnia sa ne prezintă şi oameni şi fapte ale acelui moment, aducând trecutul în prezent şi umplând sufletele noastre de bucurie sfântă şi de mândrie legitimă că suntem români, că suntem creştini de la început. Fotografiile, care abundă în acest splendid album, au o imensă însemnătate, știind clar că o ilustrată sau o fotografie preţuieşte mai mult decât o mie de cuvinte. Cartea aceasta este un îndemn pentru noi de a iubi trecutul istoric şi pe înaintaşii care ne-au făurit istoria, precum bine spune marele istoric Nicolae Iorga, «un popor ce nu-şi cunoaşte istoria, este ca un om ce nu-şi cunoaşte părinţii»”.
La eveniment au luat parte autorități judeţene şi locale și alți invitați care au apreciat volumul realizat de Ionela Simona Mircea. Cei prezenți au vizitat expoziția și au primit din partea organizatorilor calendare cu ilustrații din expoziție, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.