„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Conferinţă a PS Episcop Siluan la Universitatea din Oradea
Numeroşi tineri şi credincioşii orădeni au participat, pe 14 aprilie, la conferinţa susţinută în Aula Magna a Universității din Oradea de către Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR), filiala Oradea şi a avut ca tema „Bucuria şi importanţa vieţuirii creştine pentru omul contemporan”.
Ierarhul românilor ortodocși din Ungaria a adresat cuvânt de mulțumire Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru invitația și binecuvântarea oferită de a susține această conferință în Aula Mare a Universității din Oradea. Invitatul a reliefat apoi câteva din mijloacele pe care creştinii le au la îndemână, pentru a afla şi a gusta din bucuria vieţuirii în şi cu Hristos Domnul, mai ales în prezent, când este resimţită influenţa unei societăţii de consum şi a unei culturi post-moderne: „Prima și cea mai simplă dintre ele ar fi să ne hrănim mintea și sufletul cu cuvântul lui Dumnezeu, iar pe acesta îl vom afla cel mai ușor în paginile Sfintei Scripturi și mai ales în cele ale Noului Testament, deși fiecare cuvânt al Sfintei Scripturi are o valoare deosebită. Această recomandare este foarte importantă pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru cei care nu sunt «creștini practicanți». Pe ei i-aș îndemna să înceapă cu aceasta, să citească zilnic, fie și numai câteva cuvinte sau rânduri, din Noul Testament, sau din Biblie. Să fim curioși și să dorim să aflăm ce cuprinde această carte, să ne hrănim sufletele și mintea cu Cuvântul Său. Cu siguranță, acest lucru va avea o influență pozitivă și binefăcătoare asupra noastră”.
Participarea la Sfânta Liturghie
PS Siluan a vorbit, apoi despre rugăciune: „La noi, în Biserica Ortodoxă, rugăciunile, și mai ales cele făcute în comun, sunt foarte bine structurate, sunt bine puse la punct și au o vechime de sute și mii de ani. Au fost generații și generații de creștini, înaintea noastră, care s-au rugat cu aceste rugăciuni și L-au găsit în felul acesta pe Dumnezeu, așa încât nu văd de ce noi nu am putea să facem la fel?”.
De asemenea, a fost subliniată importanţa Sfintei Liturghii, cea mai importantă și mai puternică rugăciune a Bisericii: „La Sfânta Liturghie, urmând poruncii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, noi refacem una dintre cele mai importante porunci ale Sale: luând pâine, prin harul Său și binecuvântarea preotului, dar și prin rugăciunile credincioșilor, aceasta se transformă în Trupul Domnului. Luând apoi potirul cu vin, prin rugăciune și binecuvântare, acesta se transformă în Preacuratul Sânge al Domnului, care ni se dă și nouă, spre iertarea păcatelor și spre viața cea veșnică. Așadar, la Sfânta Liturghie, noi ne pregătim să Îl aducem pe Hristos în mijlocul nostru, în modul cel mai deplin și concret cu putință și să ne și împărtășim apoi cu El, nu doar prin cuvintele Sale, ci și sub forma Trupului și a Sângelui Său”.
Despre Taina Sfintei Spovedanii, invitatul a spus că „nu doar că ne iartă păcatele, prin puterea dată de Dumnezeu preoților Săi, de a dezlega și ierta păcatele oamenilor, ci ea aduce și o mare ușurare și bucurie în sufletele noastre, dacă vom putea să o facem așa cum trebuie, adică să avem curajul de a ne recunoaște păcatele și de a le mărturisi cu sinceritate și în mod total”.
La final, pr. prof. dr. Dumitru Megheşan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă orădene i-a mulţumit invitatului, iar Asociaţia Pro România Europeană din Oradea i-a oferit PS Siluan o icoană pe sticlă cu Sfântul Nicolae, ocrotitorul Catedralei Ortodoxe din Giula şi o diplomă de onoare, în semn de recunoştinţă pentru activitatea sa în mijlocul românilor ortodocşi din Ungaria.
La eveniment au participat părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Liceul Ortodox din Oradea, preoți, studenți şi elevi, tineri şi credincioşi.