„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Conferință și spectacole la „Zilele credinţei şi culturii” la Deva
În perioada 24-29 iunie, în cadrul seriei de manifestări cultural – religioase „Zilele credinţei şi culturii” la Deva – ediţia a VI-a, cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii spirituali ai oraşului Deva, au loc mai multe manifestări organizate de Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Seria de manifestări culturale a început luni, 24 iunie, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva cu un spectacol folcloric, iar marți, 25 iunie, a avut loc, în Sala Șemineului de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, vernisajul expoziției de fotografie „Satul românesc – un paradis pierdut”, urmat de un seminar de artă fotografică, ambele susținute de artistul Sorin Onișor.
Miercuri, 26 iunie, în prezența Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a avut loc la Sala Teatrului de Artă din Deva, în cea de-a treia seară a manifestării culturale Zilele Credinței și Culturii la Deva, un recital de muzică folk și poezie intitulat „Buchet de reverii” susținut de actorul și poetul Dorel Vișan și artiștii folk Mircea Vintilă și Călin Bârcean. Dorel Vișan a adus în fața unui public numeros o parte din creațiile sale din categoria poezie psalmică și creații literare având ca tematică viața satului românesc, sensibilizând pe cei prezenți, recitalul său poetic fiind o cateheză literară, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
La rândul său, Mircea Vintilă, secondat de mai tânărul artist hunedorean Călin Bârcean, a adus în fața unei săli arhipline multe din creațiile sale muzicale preferate, care au marcat scena muzicală românească în ultimii 50 de ani. Toți cei trei artiști au fost răsplătiți cu aplauze și ovații.
Joi, 27 iunie, în prezența Preasfinţitului Părinte Gurie, a avut loc la sala Teatrului de Artă din Deva, conferința „Creștinul în cetate”, susținută de profesorul universitar Adrian Papahagi de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. Cunoscut publicului devean pentru poziția sa creștină, afirmată în numeroase ocazii în spațiul public, Adrian Papahagi a enunțat într-o rostire clară, dar și savuroasă, principiile și exigențele unei mărturisiri și viețuiri creștine în spațiul urban al secolului XXI. Adresată în principal intelectualului creștin, ca factor de coagulare și exponent al discursului creștin citadin, dar și oricărui membru creștin al comunităților urbane contemporane, conferința a reușit să răspundă cu succes la problematica din ce în ce mai acută a manifestării și asumării creștinismului într-o lume din ce în ce mai reticentă și chiar agresivă în ceea ce privește mesajul evanghelic. Adrian Papahagi a răspuns și întrebărilor venite din partea celor prezenți, iar la final a acordat autografe tuturor celor care i-au solicitat acest lucru, conform organizatorilor.
Ediția a VI-a a Zilelor Credinței și Culturii la Deva se încheie azi, 29 iunie, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, când, de la ora 9.30, la Catedrala Episcopală din Deva, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, cu ocazia celui de-al doilea hram al locașului de cult, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.