„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Elevi clujeni în pelerinaj la Mănăstirea Floreşti, Cluj
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de părinții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, a organizat marţi, 14 iunie, un pelerinaj pentru elevii clasei a V-a B de la Școala „Constantin Brâncuși” aflată în vecinătatea bisericii, la Mănăstirea „Acoperământului Maicii Domnului” din Florești, Cluj.
De zece ani, în preajma zilei de Sfântului Onufrie cel Mare, 12 iunie, în cadrul Concursului „Micul Onufrie”, organizat de parohie în parteneriat cu Școala „Constantin Brâncuși” - Cluj-Napoca, elevii vin la biserică în număr mare pentru a-l prăznui pe acest sfânt printr-un program de cântece și poezii religioase. Concursul a fost inițiat în anul 2006 de către profesoara de religie Daniela Necula şi are ca punct de pornire povestea închinată „Micului Onufrie”, despre darul de pâine primit de la Mântuitorul Iisus Hristos și oferit de el altora, pildă ce le oferă copiilor un model de dărnicie.
Anul acesta, elevii l-au cinstit pe Sfântul Onufrie printr-un pelerinaj la Mănăstirea Florești, în apropierea căreia se află Așezământul pentru copii „Sfântul Onufrie”.
Astfel, elevii însoțiți de părintele Ciprian Taloș, profesoara Daniela Necula şi profesora Ana-Maria Țibre, diriginta clasei, au fost întâmpinați la Aşezământul de la Floreşti de către Teodora Angelescu, reprezentanta Asociației Filantropice „Sfântul Onufrie”, asociație care a contribuit la definitivarea acestui proiect caritabil.
De câțiva ani, copiii care participă la cercul de pictură al Parohiei „Naşterea Domnului”, din fondurile obținute în urma vânzării lucrărilor lor, au dăruit o parte pentru construcția acestor case. Chiar şi acum, cu prilejul acestei vizite, ei au donat așezământului o parte din fondurile bănești obținute din produsele realizate cu ocazia Sfintelor Paști și o iconiță pictată de copiii de la cerul de pictură. Elevii au fost impresionați de acest loc și, la rândul lor, au impresionat gazdele prin gestul lor de a dărui pentru cele necesare dotării acestui aşezământ.
Părintele Visarion Paşca, duhovnicul Mănăstirii de la Floreşti, le-a povestit elevilor despre protectorul acestui așezământ, Sfântul Onufrie, al cărui nume înseamnă „mereu fericit”, iar copiii au primit şi ei daruri, dulciuri, fructe şi pâinicile tradiționale oferite în cinstea acestui sfânt. Apoi, elevii s-au închinat în biserica mănăstirii, alături de duhovnicul Visarion Paşca și părintele Ciprian Taloş. Micii pelerini au primit diplome care să le amintească de această zi, şi apoi au luat masa la trapeza mănăstirii.